ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 21:42 EEST | Updated 27/05/2019 00:27 EEST

Ισπανία: Μεγάλος νικητής το Σοσιαλιστικό PSOE - Εκλέγει 20 ευρωβουλευτές

Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων.

Anadolu Agency via Getty Images

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία, καθώς με καταμετρημένο το 85% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα exit poll του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 33%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Οι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται και οι δύο, όμως παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα αν θα επικυρωθεί η εκλογή τους. Ο πρώτος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και αν επιστρέψει στην Ισπανία μπορεί να συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δεύτερος βρίσκεται ήδη στη φυλακή και δικάζεται για την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι Ισπανοί ψήφιζαν σήμερα και για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σημαντικό ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές ξεπέρασε το 49%, ήταν δηλαδή κατά 15 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που συνήθως κινητοποιούν τους ψηφοφόρους.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)