Ισραήλ: Ερασιτέχνης δύτης ανακαλύπτει μαρμάρινους κίονες από ναυάγιο 1.800 ετών

Το πλοίο προέρχονταν από τη Μικρά Ασία ή την Ελλάδα και κατευθύνονταν σε λιμάνι των Αγίων Τόπων.
Δύτης ανακαλύπτει αρχαίες μαρμάρινους κίονες από ένα ναυάγιο της Μεσογείου 1.800 ετών.
Δύτης ανακαλύπτει αρχαίες μαρμάρινους κίονες από ένα ναυάγιο της Μεσογείου 1.800 ετών.
TWITTER

Πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ κολυμπούσε μόλις 200 μέτρα από την παραλία του Μπέιτ Γιανάι στο Ισραήλ, ο ερασιτέχνης δύτης Γκίντεον Χάρις έκανε μια βουτιά σε βάθος περίπου τεσσάρων μέτρων και ανακάλυψε τυχαία έναν θησαυρό από μαρμάρινους κιόνες ηλικίας 1.800 ετών.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της ισραηλινής Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κόμπι Σάρβιτ, οι κιόνες αποτελούν μέρος περίπου 44 τόνων μαρμάρινων στηλών που φαίνεται να προέρχονται από το ναυάγιο ενός πλοίου το οποίο κατευθυνόταν προς ένα ρωμαϊκό λιμάνι - πιθανώς την Ασκαλώνα ή τη Γάζα (Νεάπολις) - για να ξεφορτώσει το πολύτιμο φορτίο του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πιστεύει ότι αυτό το ναυαγισμένο φορτίο είναι το παλαιότερο του είδους του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι προκαταρκτικές υποβρύχιες έρευνες του χώρου διαπίστωσαν ότι το αμπάρι του πλοίου περιλάμβανε διακοσμημένα κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα, διαφορετικά μερικώς σκαλισμένα, καθώς και ένα τεράστιο μαρμάρινο επιστύλιο ή υπέρθυρο πύλης 6 μέτρων.

«Από το μέγεθος των αρχιτεκτονικών στοιχείων μπορούμε να υπολογίσουμε τις διαστάσεις του πλοίου- μιλάμε για ένα εμπορικό πλοίο που θα μπορούσε να φέρει φορτίο τουλάχιστον 200 τόνων», δήλωσε ο Σάρβιτ.

Ο διευθυντής της μονάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας της Εφορείας, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ορατά απομεινάρια του πλοίου στο βυθό της θάλασσας. Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει μια υποθαλάσσια ανασκαφή την επόμενη εβδομάδα μαζί με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Αΐλαντ με την ελπίδα να ανακαλύψουν υγροποιημένο ξύλο κάτω από τους ογκώδεις μαρμάρινους όγκους, ή απ′ έναν κοντινό υποθαλάσσιο αμμόλοφο κάτω από τον οποίο ενδεχομένως να είναι θαμμένα τμήματα του πλοίου.

Με βάση τον τρόπο που είναι τοποθετημένες οι μαρμάρινες πλάκες, ο Σάρβιτ θεωρεί ότι το πλοίο είχε ρίξει άγκυρα ενώ έμπαζε νερό, πιθανότατα εξαιτίας μια καταιγίδας.

«Τέτοιες καταιγίδες συχνά ξεσπούν ξαφνικά κατά μήκος των ακτών της χώρας και λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων ελιγμών των πλοίων, συχνά παρασύρονται στα ρηχά νερά και ναυαγούν».

Η Ισραηλινή Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ήδη στείλει δείγματα του μαρμάρου προς ανάλυση σε εργαστήριο για να επιβεβαιώσει την προέλευση του, αλλά δήλωσε στους Times of Israel τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, ότι το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την Μικρά Ασία ή την Ελλάδα.

Αρχικές εκτιμήσεις χρονολογούν το εύρημα στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. με βάση την αρχιτεκτονική τυπογραφία καθώς και τις ιστορικές πηγές που αναφέρουν τη χρήση του πολύτιμου μαρμάρου ως οικοδομικό υλικό. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ανακαλύψουν νομίσματα στην επόμενη ανασκαφή.

Οι μαρμάρινοι κίονες προοριζόταν για ένα πολύ ιδιαίτερο και ακριβό οικοδομικό έργο, είπε ο Σάρβιτ, επειδή εκείνη την εποχή, ακόμη και στην πλούσια ρωμαϊκή πόλη-λιμάνι της Καισαρείας χρησιμοποιούσαν τοπική πέτρα καλυμμένη με γύψινο σοβά που έδινε την όψη μαρμάρου.

Πηγή: Times of Israel

Δημοφιλή