Πομπηία: Στο «φως» σκελετοί θυμάτων του σεισμού που προηγήθηκε της έκρηξης του Βεζούβιου

Κοντά τους οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έξι αρχαία νομίσματα, δύο εκ των οποίων αργυρά, ένα περιδέραιο και σειρά αμφορέων.
(Photo by Ivan Romano/Getty Images)
(Photo by Ivan Romano/Getty Images)
Ivan Romano via Getty Images

Η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες πτυχές της μοναδικής ιστορίας της Πομπηίας. Όπως ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί δύο ανδρών, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά τον σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μια ακόμη πτυχή της ανθρώπινης διάστασης της συγκεκριμένης τραγωδίας, του σεισμού και της έκρηξης που μέσα σε δυο ημέρες έσβησαν κάθε ίχνος ζωής από την πόλη αυτή της Κάτω Ιταλίας.

Οι δυο σκελετοί βρέθηκαν σε κτήριο στο οποίο λειτουργούσε ένας μεγάλος φούρνος και αρτοποιείο για την πώληση του ψωμιού. Παράλληλα, κοντά στους σκελετούς των δυο ανδρών, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έξι αρχαία νομίσματα, δυο εκ των οποίων αργυρά, ένα περιδέραιο και σειρά αμφορέων.

Οι δυο αυτοί κάτοικοι της αρχαίας Πομπηίας, όπως προκύπτει και από την στάση των σκελετών, καταπλακώθηκαν από τους τοίχους του δωματίου μέσα στο οποίο είχαν προσπαθήσει να βρουν καταφύγιο.

«Η νέα αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η Πομπηία είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια -χάρη σε μια νέα δυναμική- κατέπληξε ολόκληρο τον κόσμο, με μια σειρά εξαιρετικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα, με τις πρώτες ανασκαφές να αρχίζουν το 1748. Περισσότερα από 1.500 από τα συνολικά περίπου 2.000 θύματα έχουν βρεθεί έκτοτε. Ο υπόλοιπος πληθυσμός -που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται μεταξύ 7.000 και 30.000 κατοίκων- πρέπει να διέφυγε όταν άρχισαν οι σεισμικές δονήσεις που προηγήθηκαν της έκρηξης (όπως αναφέρει ο Πλίνιος), τις οποίες ουδείς μπορούσε να αγνοήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ