«Ιστορική στιγμή»: Ο ΠΟΥ εγκρίνει την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας

Ελπίδες ότι θα αποτρέψει 40.000 θανάτους και 8 εκατ. κρούσματα ετησίως.
via Associated Press

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε έγκριση για την χορήγηση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας σε παιδιά σε όλη την Αφρική. Μια κίνηση που δίνει ελπίδες ότι θα μειωθεί η εξάπλωση αυτής της παρασιτικής νόσου.

Μετά από συνεδρίαση της συμβουλευτικής ομάδας εμβολίων του Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ μίλησε για «μια ιστορική στιγμή».

«Η σημερινή σύσταση προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος από τη νόσο αυτή και αναμένουμε ότι πολλά περισσότερα παιδιά της Αφρικής θα προστατευθούν από την ελονοσία», δήλωσε η δρ Ματσιντίσο Μούτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η απόφασή του βασίστηκε στα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 800.000 παιδιά από το 2019.

Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας, γνωστό ως Mosquirix, αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline το 1987. Αν και είναι το πρώτο που εγκρίθηκε, είναι μόνο 30% αποτελεσματικό, απαιτεί έως και τέσσερις δόσεις και η προστασία εξασθενεί μετά από μόλις λίγους μήνες.

Ελπίδες ότι θα αποτρέψει 40.000 θανάτους ετησίως

Η Άζρα Γκάνι, πρόεδρος λοιμωδών νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι αυτή η μείωση του 30%, ισοδυναμεί με έως 8 εκατομμύρια λιγότερα κρούσματα και 40.000 λιγότερους θανάτους ετησίως. Η ελονοσία χτυπά κυρίως την Αφρική και συνολικά καταγράφονται 200 εκατ, κρούσματα ετησίως και 400.000 θάνατοι.

«Για όσους δεν ζουν σε χώρες με ελονοσία, η μείωση του 30% μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη. Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, η ελονοσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους», δήλωσε η Γκάνι.

Η καθοδήγηση του ΠΟΥ ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα «πρώτο βήμα» για την κατασκευή καλύτερων εμβολίων κατά της ελονοσίας, δήλωσε. Οι προσπάθειες για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας δεύτερης γενιάς θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση από την τεχνολογία RNA που χρησιμοποιείται για την παραγωγή δύο από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια κατά της COVID-19, αυτά της Pfizer-BioNTech και της Moderna, πρόσθεσε.

«Έχουμε δει πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τα εμβόλια mRNA, και μπορούν επίσης να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα», είπε, σημειώνοντας ότι η BioNTech δήλωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει να ερευνά ένα πιθανό εμβόλιο κατά της ελονοσίας. «Είναι αδύνατο να πούμε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε νέες επιλογές για την καταπολέμησή της».

«Ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός»

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Τζούλιαν Ρέινερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Cambridge. «Είναι ένα ατελές εμβόλιο, αλλά και πάλι θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τον θάνατο». Ο Ρέινερ είπε ότι ο αντίκτυπος του εμβολίου στην εξάπλωση της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια, δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά ανέφερε τα εμβόλια για τον κορονοϊό ως ενθαρρυντικό παράδειγμα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια μας έδωσαν μια πολύ σαφή κατανόηση του πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για τη διάσωση ανθρώπων και τη μείωση των νοσηλειών, ακόμη και αν δεν μειώνουν άμεσα τη μετάδοση».

Η Σιάν Κλαρκ, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ελονοσίας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα ήταν μια χρήσιμη προσθήκη σε άλλα εργαλεία που είναι διαθέσιμα κατά της νόσου, τα οποία δεν είναι άλλα από τις κουνουπιέρες και τα εντομοκτόνα.

«Σε ορισμένες χώρες όπου κάνει πολύ ζέστη, τα παιδιά απλώς κοιμούνται έξω, οπότε δεν μπορούν να προστατευτούν από μια κουνουπιέρα», εξήγησε η Κλαρκ. «Έτσι, προφανώς, αν έχουν εμβολιαστεί, θα προστατεύονται».

Δημοφιλή