ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/11/2021 17:45 EET

Ιταλία: To Διάσημο του Τάγματος Τιμής στον Δημήτρη Μανιατάκη και την Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη

Ύψιστη τιμή από τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Huffpost Greece
Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” απονεμήθηκε στον κύριο Δημήτριο Μανιατάκη και στην κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, από την Πρέσβειρα της Πρεσβείας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” απονεμήθηκε στον κύριο Δημήτριο Μανιατάκη και στην κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, από την Πρέσβειρα της Πρεσβείας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.
Η τιμή απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, σε συνέχεια διαβούλευσης με το Συμβούλιο του Τάγματος. Το Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Υπουργό Εξωτερικών, απαρτίζεται από τέσσερα επιπλέον μέλη, εκ των οποίων το ένα είναι ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Πρωτοκόλλου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Με τις αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος, εστίασε στην ανταμοιβή όσων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και άλλων χωρών και στην προώθηση των δεσμών με την Ιταλία.
Η Πρέσβυς στην ομιλία της, αφού εξήρε τις προσωπικότητες του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος. Τέλος, διάβασε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Sergio Mattarella, και στη συνέχεια απένειμε το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” στον κύριο Δημήτρη Μανιατάκη και την κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη.
Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος αφού ευχαρίστησε την Πρέσβειρα για την τιμή, αναφέρθηκε στη μακρά και άρρηκτη κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα των δύο αυτών εθνών και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ τους, ενσωματώνονται στη φράση «μια φάτσα μια ράτσα» (una faccia, una razza). Μίλησε για τα ιστορικά ορόσημα των κοινών σελίδων ιστορίας Ελλάδας και Ιταλίας και τόνισε ότι τις δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος, από τη σύστασή του, που εστιάζονται στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τέλος, επεσήμανε ότι η απονομή αποτελεί ακράδαντο διαπιστευτήριο της προσφοράς του Ιδρύματος στην κοινωνία, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο προσεγγίζει το παρελθόν και κυρίως το μέλλον.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σύζυγος του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η Ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αρώνης, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

Huffpost Greece
Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” απονεμήθηκε στον κύριο Δημήτριο Μανιατάκη και στην κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, από την Πρέσβειρα της Πρεσβείας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

 

Ομιλία Δημητρίου Μανιατάκη στην τελετή απονομής

Εξοχότατη Πρέσβυ της Ιταλικής Δημοκρατίας, κυρία Patrizia Falcinelli, 

Αξιότιμοι καλεσμένοι, 

Κυρίες και κύριοι,

 Αγαπητοί φίλοι,

Είναι βαθιά η συγκίνηση σε εμένα και τη σύζυγό μου, για τη μεγάλη τιμή που μας επιφυλάξατε να μας απονείμετε το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia”. Η προώθηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών υπήρξε βασικός άξονας δράσης του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Ελλάδα και Ιταλία έχουν μια μακρά και άρρηκτη κοινή ιστορία. Η ιστορία, η θρησκεία, ακόμη και η κουζίνα, αποτελούν στοιχεία, που καθορίζουν την ταυτότητα των δύο αυτών εθνών: Η φράση «μια φάτσαμια ράτσα», “una faccia, una razza”, ενσωματώνει τους πολιτισμικούς δεσμούς που μοιραζόμαστε. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι τον Ιούλιο του 2014 εγκαινιάστηκε στη Ρώμη μια επίσημη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ιταλία – Ελλάδα: μια φάτσα, μια ράτσα», με αφορμή το πέρασμα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Στην προώθηση των κοινών σελίδων ιστορίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών έχουν πρωτοστατήσει αφενός το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών που άνοιξε στη Βενετία το έτος 1951, παρέχοντας τη μελέτη της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής ιστορίας στην Ιταλία … και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω τη συνεισφορά της Ακαδημαϊκού, κυρίας Χρύσας Μαλτέζου, που υπήρξε δυναμική Διευθύντρια του εν λόγω φορέα επί 14 συναπτά έτη διευθύνοντάς το με αγάπη, όραμα και κύρος, προσφέροντας ανεκτίμητο πνευματικό κεφάλαιο στην Ελλάδα … και αφετέρου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, που είναι υπεύθυνο για την προώθηση της Ιταλικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Ποια είναι όμως, τα ιστορικά ορόσημα των κοινών σελίδων ιστορίας Ελλάδας και Ιταλίας;

Magna Graecia:

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη φράση που έχει επιζήσει μέχρι σήμερα, για να περιγράψουν αυτό που θεωρούσαν ως μια δεύτερη Ελλάδα που δημιουργήθηκε στις αυλές τους. 

Μεσαίωνας

Ξεκινώντας με την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά τον 11ο αιώνα και με αποκορύφωμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν ξανά τα σπίτια τους και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Ιταλία. 

Βενετία

Η Βενετία έγινε ένας νέος ελληνικός κόμβος, όπου λόγιοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες και φιλόσοφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πνευματικών κλάδων και παραδόσεων, οδηγώντας στην άνθηση της Αναγέννησης. 

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν τις σχέσεις Ελλάδος και Ιταλίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως ήδη ανέφερα, το Μανιατάκειον Ίδρυμα από τη σύστασή του έχει εμπλακεί με δράσεις που εστιάζονται στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Ιταλίας. Ενδεικτικά:

 1. Το 2005 το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργάνωσε Εσπερίδα με τίτλο: «Κορώνη και Μεθώνη: Μεταξύ Βενετίας και Κωνσταντινουπόλεως (13ος -15ος αιώνας) στην οποία συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 2. Το 2007 πραγματοποιήθηκε η έκδοση του Β’ τόμου «Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης – Αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ’ και ΙΕ’ αι.)» του Καθηγητή Andrea Nanetti. Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο γραμμένο στην Ιταλική, τη Λατινική και την Ελληνική γλώσσα, που κρίθηκε από Ακαδημαϊκή Επιτροπή. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στις 28 Μαΐου 2008 και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 31 Μαΐου 2008 από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τους Δήμους Κορώνης και Μεθώνης. Ο Α’ τόμος είχε εκδοθεί το 1999. 

 3. Στις 2-5 Ιουλίου 2009 το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη» με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και τη συνεργασία των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και την Κορώνη, επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 800 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Σαπιέντζας, μεταξύ Φράγκων και Βενετών το 1209 και την παράδοση της Κορώνης και της Μεθώνης στην ενετική κυριαρχία, μια κυριαρχία που διήρκεσε 300 χρόνια. 

 4. Στις 26 Νοεμβρίου 2010 η Μεσογειακή Διατροφή ενεγράφη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και η Κορώνη από την Ελλάδα, το Cilento από την Ιταλία, η Soria από την Ισπανία και το Chefchaouen από το Μαρόκο ανακηρύχθηκαν σε Εμβληματικές Η Μεσογειακή Διατροφή  δεν είναι απλά ένα διατροφικό μοντέλο, είναι τρόπος ζωής και ταυτόχρονα το καλύτερο παράδειγμα της τέλειας ισορροπίας μεταξύ του τι είναι καλό για τον άνθρωπο και σωστό για τον πλανήτη. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στη στενή συνεργασία με τον Δημήτρη Καφαντάρη που ως Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος για μια δεκαετία συνέβαλε τα μέγιστα στο όλο εγχείρημα. 

 5. Το 2011 πραγματοποιήθηκε η έκδοση του τόμου «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας (1207-1500 και 1685-1715)» του Καθηγητή Andrea Nanetti. Ο τόμος ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή κατά τα έτη 1993-2009 σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Μεθόδων για την Συντήρηση των Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 9 Νοεμβρίου 2011, που μεταξύ άλλων συμμετείχε ο Dr. Raffaele Santoro, Διευθυντής του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας.

 6. Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας» και ομότιτλη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του παροικιακού Ελληνισμού της Νάπολης και της Ν. Ιταλίας. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Μανιατάκειον Ίδρυμα και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

 7. Στις 28 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η επαναφορά της ονομασίας της «Οδού των Ελλήνων» (Via dei Greci) στην Νάπολη, σε συνέχεια πρότασης του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Ιωάννη Κορίνθιου, την οποία στήριξε εξαρχής το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

 8. Το 2016 με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας και τη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις: α) Εκδήλωση με θέμα «Μεσσηνιακή και Ιταλική γαστρονομία» που φιλοξενήθηκε στην Πρεσβεία της Ιταλίας στις 18 Νοεμβρίου 2016, με γευσιγνωσία ιταλικών και μεσσηνιακών εδεσμάτων και β) Ημερίδα με τίτλο «Περιβάλλον, Διατροφή και Γαστρονομία στην Αρχαιότητα: Ιταλία, Αττική και Μεσσηνία» που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών στις 22 Νοεμβρίου 2016.

 9. Στις 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με τίτλο «Η διασπορά των Κορωναίων στη Νάπολη και τη Νότια Ιταλία» που οργανώθηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας, με τη στήριξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νάπολης και του Μανιατακείου Ιδρύματος στο αμφιθέατρο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

 10. Στις 23 Νοεμβρίου 2018 διοργανώθηκε Εκδήλωση με τίτλο «Το Μέλλον της Μεσογειακής Διατροφής» στην Ιταλική Πρεσβεία, με τη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος, και κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Βασίλη Ν. Καμβύση. 

 11. Τον Μάρτιο του 2019 έγινε η έκδοση του βιβλίου «Στις απαρχές του Κράτους της Θάλασσας της Βενετίας: Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209» του Καθηγητή Andrea Nanetti, όπου παρουσιάζεται και σχολιάζεται η Συνθήκη της Σαπιέντζας (1209), με την οποία αναγνωρίστηκε η βενετική κυριαρχία στην Κορώνη και τη Μεθώνη και ως εκ τούτου τέθηκαν οι βάσεις για την εδραίωση της ηγεμονίας της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το βιβλίο ήταν συνέκδοση του Μανιατακείου Ιδρύματος και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε την εκδήλωση παρουσίασής του την 1η Οκτωβρίου 2019 στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες αλλά και την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωποτης Πρέσβειρας, κυρίαςFalcinelli, αλλά και όλων των προηγούμενων πρέσβεων από το 2008, για την αναγνώριση του έργου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον τέως Πρέσβυ της Ιταλίας κύριο Efisio Luigi Marras, πρωτοβουλία του οποίου είναι η αποψινή τελετή βράβευσης. 

Η δράση μας έχει ως αφετηρία την αγάπη και την προσφορά στον τόπο. Εμείς τιμούμε, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, διότι δε θέλουμε να μετατραπεί σε ιστορική αμνησία. Το κτίσιμο της πολιτιστικής συνείδησης και η κατανόηση της ιστορίας, είναι το δώρο μας στις επόμενες γενιές. 

Η αποψινή εκδήλωση είναι για εμάς ακράδαντο διαπιστευτήριο ότι βάζουμε ένα λιθαράκι προσφοράς, σε αυτό που θεωρούμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στην κοινωνίαστον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το παρελθόν μας και κυρίως το μέλλον μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Huffpost Greece
Το Διάσημο του Τάγματος Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia” απονεμήθηκε στον κύριο Δημήτριο Μανιατάκη και στην κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, από την Πρέσβειρα της Πρεσβείας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

 

Ομιλία της Πρέσβειρας της Ιταλίας, κυρίας Patrizia Falcinelli

Αξιότιμοι καλεσμένοι, καλωσορίσατε στην Πρεσβεία της Ιταλίας.

Είναι μεγάλη η χαρά μου να παρασημοφορώ δυο στενούς φίλους της Πρεσβείας με το Διάσημο του “Cavaliere della Stella d’Italia”. Με την απονομή του Διασήμου αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή σπουδαίων ανθρώπων στην προώθηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, και στην προώθηση των δεσμών με την Ιταλία.

Η φιλία του ζεύγους Μανιατάκη με την Πρεσβεία της Ιταλίας αντανακλά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, που είναι, βέβαια, εξαιρετικές, όχι μόνο γιατί αδράττουν τους καρπούς του ένδοξου παρελθόντος τους κατά το οποίο και οι δυο χώρες πρωταγωνίστησαν στη γέννηση και την ανάπτυξη καθοριστικών για την περιοχή της Μεσογείου και ολόκληρης της υφηλίου πολιτισμών, αλλά, επιπλέον, διότι στις μέρες μας βασίζονται στα σταθερά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί κοινός τρόπος αντιμετώπισης πολλών θεμάτων, με πρώτον τον οικονομικό-εμπορικό, στον οποίο η Ιταλία είναι η πρώτη αγορά των ελληνικών προϊόντων και ο δεύτερος προμηθευτής της ελληνικής αγοράς. 

Η φιλία, όμως, με τον Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη είναι πάνω από όλα ο καθρέπτης ενός βαθιά ριζωμένου διαπροσωπικού δεσμού μεταξύ των δύο λαών, των Ιταλών και των Ελλήνων, ένας δεσμός χάρη στον οποίο εμείς οι Ιταλοί μόλις φθάσουμε στην υπέροχη αυτή χώρα αισθανόμαστε «σαν στο σπίτι μας».

Έτσι ακριβώς αισθάνονται και οι Έλληνες που διάλεξαν να κάνουν σπίτι τους την Ιταλία. Αγαπούν την Ιταλία και ό,τι ιταλικό, ανεξάρτητα από δεσμούς αίματος, που συχνά δεν υπάρχουν.

Για τον Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη, η φιλία αυτή εκφράστηκε μέσα από το έργο τους και κυρίως μέσα από το έργο του Μανιατακείου Ιδρύματος, που αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες στον κοινωνικό και τον πολιτιστικό τομέα, πρωτοστατούντων όμως σημαντικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, όπως η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Για αυτόν τον λόγο, αλλά και για τη στήριξη που ανέκαθεν προσέφεραν ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη σε κάθε πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέχεια πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών, αποφάσισε να τους παρασημοφορήσει με το διάσημο του “Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia”.

Ανάγνωση της απόφασης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κυρίου Sergio Mattarella, για την παρασημοφόρηση του κυρίου Δημήτρη Μανιατάκη

O κύριος Δημήτριος Μανιατάκης, οικονομολόγος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που χαίρει μεγάλης αναγνώρισης και εκτίμησης στην Ελλάδα, είναι παγκοσμίως γνωστός για τη συμβολή του στην έρευνα στον τομέα της οικονομίας. Ήταν ιδρυτής και, για μακρά περίοδο, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, του μεγαλύτερου ομίλου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, που κατά τη θητεία του συνέβαλε σημαντικά στη μεταρρύθμισή της. Σήμερα ηγείται του ομώνυμου Ιδρύματος που δραστηριοποιείται στην προώθηση σημαντικών κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, τομείς στους οποίους συμπνέει με τη χώρα μας, με την οποία ανέπτυξε και στενή φιλία. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, με την οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς συνεργασίας εδώ και χρόνια. Ένθερμος υποστηρικτής της Μεσογειακής Διατροφής, συνέβαλλε ενεργά ώστε η Μεσογειακή Διατροφή να ανακηρυχθεί Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Συνεχίζει να στηρίζει πιστά, με τρόπο αξιέπαινο και ειλικρινή κάθε πρωτοβουλία της χώρας μας σχετική με την Μεσογειακή Διατροφή, συμβάλλοντας, κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο στην προάσπιση των αξιών που μας συνδέουν όσο και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων 

Ανάγνωση της απόφασης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, κυρίου Sergio Mattarella, για την παρασημοφόρηση της κυρίας Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη

Η κυρία Ταγωνίδη-Μανιατάκη, συγγραφέας και φιλάνθρωπος, είναι μια ακριβής παρατηρήτρια της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής πραγματικότητας υπό το πρίσμα των σπουδών της στην Κοινωνιολογία και τη Φιλοσοφία. Ιδρύτρια του ομώνυμου Ιδρύματος, συνέβαλλε γενναιόδωρα στην προώθηση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων και στο πέρασμα των χρόνων έγινε πολύτιμη συνομιλήτρια της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, η οποία στηρίζεται πάνω της και ευεργετείται από την αναγνώριση που η ίδια χαίρει στην Ελληνική κοινωνία. Ειλικρινής φίλη της Ιταλίας, θαυμάζει και γνωρίζει τη γλώσσα μας και προωθεί τη διάδοσή της. Τα πονήματά της, ζωντανή μαρτυρία της συμβολής της στην προώθηση του πολιτισμού ως ιδανικής γέφυρας διαλόγου ανάμεσα στη Ρώμη και την Αθήνα, μεταφράστηκαν στην Ιταλία, συμπνέουν απόλυτα και συνδέονται βαθιά με την ακαδημαϊκή και φιλοσοφική πραγματικότητα της χώρας μας. Στο έργο της- συγγραφικό και πνευματικό- ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει η συμβολή της στη διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, για την οποία -σε απόλυτη συμφωνία με τις Ιταλικές Αρχές- η ίδια συνέβαλλε ώστε να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.