Κ. Πιερρακάκης για μητροπολίτη Κέρκυρας: Η εκκλησία να αγκαλιάζει τους πάντες

Αλ. Αυλωνίτης: «Την Κυριακή θα είμαι στην εκκλησία. Ας με αφορίσουν». Ονομαστική ψηφοφορία για τα μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

«Τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες», είπε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, κληθείς από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη, και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μάντζου να τοποθετηθεί στην απόφαση του μητροπολίτης Κέρκυρας να θέσει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές του νομού, Χρ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ. Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ), επειδή ψήφισαν υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

«Ο υποφαινόμενος έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο και είναι αρμόδιος υπουργός Θρησκευμάτων» είπε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι τέτοιου τύπου λογικές είναι καταδικαστέες. Επισήμανε μάλιστα ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, αλλά οφείλουν να χαρακτηρίζονται από την λέξη συναλληλία. Αυτό σημαίνει «ότι ο καθένας πρέπει να έχει μία πολύ ευδιάκριτη αντίληψη για το ποιος είναι ο ρόλος του καθενός μας. Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα σε ώσμωση με πάρα πολλούς σε αυτή την αίθουσα, έφερε μία πολύ συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Από κει και πέρα, κρατώ [..] τη δυνατότητα και το πνεύμα της εκκλησίας, Ακόμα και εκεί που υπάρχουν αποκλίσεις από τους δογματικούς και ηθικούς κανόνες της, να υποδέχεται και να αγκαλιάζει τους πάντες. Και ακριβώς αυτό είναι που προσωπικά πιστεύω ότι θα επικρατήσει» είπε ο κ Πιερρακάκης.

Αλ. Αυλωνίτης: «Την Κυριακή θα είμαι στην εκκλησία. Ας με αφορίσουν»

«Την άλλη Κυριακή θα είμαι στην εκκλησία. Να θεωρείτε βέβαιο ότι θα πάω, γιατί θεωρώ ότι είναι καθήκον και δικαίωμά μου. Ας με αφορίσουν κιόλας, δεν έχω πρόβλημα» ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απαντώντας στο ψήφισμα της ηγεσίας της εκκλησίας της Κέρκυρας με το οποίο καλείται ο ίδιος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης, που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση.

Παράλληλα, δεν τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν και δεν θα τους αποδοθεί στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις.

Ο κ. Γιαννούλης επέκρινε την πλειοψηφία ότι άνοιξε η ίδια μία «κερκόπορτα», δίνοντας το περιθώριο στους συναδέλφους σας να κλείνουν το μάτι στους ιεράρχες, να κλαίνε με αναφιλητά μέσα σε εκκλησίες, καταχειροκροτούμενοι, και δύο βουλευτές, να διαπομπεύονται και να τίθενται εκτός εκκλησίας». «Η αφωνία δεν βοηθά τη Δημοκρατία» σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζος είπε ότι ο μητροπολίτης Κέρκυρας κάνει και πολιτική διάκριση, αφού αφορίζει δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, την ώρα που επαινεί τον κυβερνητικό βουλευτή επειδή καταψήφισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, την οποία, κατά τα λοιπά, στηρίζει. «Πρόκειται για μία απαράδεκτη προσβολή στο δημοκρατικό πολίτευμα, την λειτουργία των βουλευτών και την ελεύθερη κοινοβουλευτική δράση και θρησκευτική συνείδηση των βουλευτών» είπε ο κ. Μάντζος, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν τέτοιες ανοίκειες επιθέσεις, όπως υπήρξε και αυτή κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδη από αρχιμανδρίτη στην νότια Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για το ν/σ μη κρατικών ΑΕΙ

Σε κατάθεση αίτησης ονομαστικής ψηφοφορίας προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Δημοφιλή