CULTURE
06/03/2018 19:21 EET | Updated 07/03/2018 09:41 EET

Κι όμως κάποιοι έγιναν έξαλλοι που ο Gary Oldman κέρδισε Oscar. Έχουν όμως δίκιο;

Danny Moloshok / Reuters

Η στιγμή που ο Gary Oldman το βράδυ της απονομής των Oscars πήρε επιτέλους στα χέρια του χρυσό αγαλματίδιο δεν ήταν μόνη μια στιγμή δικαίωσης για τον άγγλο ηθοποιό που έχει δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας ακόμη και στις ταινίες που εμφανίστηκε για δύο λεπτά. Ήταν μια στιγμή που όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια θαυμάζουμε την υποκριτική του δεινότητα, αισθανθήκαμε να δικαιωνόμαστε για την πίστη μας και για την υπομονή μας.

Γιατί ο αγαπημένος «Dracula» (και όχι μόνο) όλων των εποχών αν και έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 55 βραβεία- και ήταν υποψήφιος άλλες 73 φορές- μέχρι τώρα το μόνο που εισέπραττε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, Τεχνών και Επιστημών, ήταν προκλητική περιφρόνηση.

Ωστόσο η απονομή του βραβείου στον ηθοποιό εξόργισε πολλούς και οι οποίοι έσπευσαν να θυμίσουν ιστορίες από το παρελθόν και την ιδιωτική ζωή του ηθοποιού με ιδιαίτερα οργισμένες μάλιστα αναρτήσεις στα social media. Τα βέλη ήρθαν και πάλι από τα κινήματα#Metoo και Times Up και έχουν ως στόχο των αποκαθήλωση όλων των ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας που έχουν κατηγορηθεί-αν και συχνά χωρίς να έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη- για εκμετάλλευση, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, κυρίως γυναικών.

Στην περίπτωση του, ταμέλη του κινήματος έσπευσαν να θυμίσουν πως η πρώην σύζυγος του, Donya Fiorentino τον είχε κατηγορήσει το 2001 ότι την είχε κακοποιήσει ψυχικά και σωματικά. Όπως είχε υποστηρίξει, ο Oldman εν μέσω ενός καυγά και ενώ εκείνη είχε σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου για να καλέσει την αστυνομία, την έσφιξε δυνατά γύρω από τον λαιμό και στη συνέχεια, όπως είχε πει, την χτύπησε επαλειμμένα στο πρόσωπο με το ακουστικό.

Η ίδια μάλιστα επανέφερε το όλο θέμα, 17 χρόνια μετά, μιλώντας στην Mail on Sunday λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του Oldman για Oscar για την ερμηνεία του ως Winston Churchill στο «The Darkest Hour».

Σημειώνεται πως σε βάρος του κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες καθώς τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή, όπως θυμίζει ο manager του ενώ ο ίδιος ο ηθοποιός τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τη νέα συνέντευξη της τέως συζύγου, αρνήθηκε να σχολιάσει εκ νέου το θέμα καθώς, όπως είπε θέλει να προστατέψει τα δύο του παιδιά. 

Κατά την άποψή των μελών και οπαδών του κινήματος πάντως δεν θα έπρεπε να του είχε απονεμηθεί Oscar-προφανώς δεν θα έπρεπε να ήταν ούτε υποψήφιος- ενώ πολλοί επέκριναν και το γεγονός ότι στην τελετή απονομής εξέφρασε την στήριξή του στο Time’s up φορώντας την καρφίτσα του κινήματος.

Βέβαια την άποψη αυτή δεν την συμμερίζονται όλοι αφού μέλος της Ακαδημίας υποστήριξε πως το κριτήριο για την απονομή του βραβείου αφορούσε αμιγώς την υποκριτική του επίδοση στην ταινία και τίποτε άλλο.

Την θέση αυτή υποστήριξαν αρκετοί ακόμη τονίζοντας πως ο Oldman -και κάθε Oldman-δεν μπορεί να κριθεί ως καλλιτέχνης, ως ηθοποιός βάσει αυτών των καταγγελιών σε βάρος του.

Και στην τελική εάν κάποιοι πιστεύουν πως αυτές ευσταθούν και ο Oldman πρέπει να τιμωρηθεί επαγγελματικά είναι το κοινό που θα του γυρίσει την πλάτη και οι συνάδελφοί του που μπορούν πάντα να αρνηθούν να συνεργαστούν μαζί του...