ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2020 08:25 EEST

Και στον Καναδά άτομα ηλικίας 20-39 ετών είναι πλέον η πλειοψηφία των ασθενών με κορονοϊό

Μια υπενθύμιση πως οι νέοι δεν είναι απρόσβλητοι από τον ιό, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν.

ASSOCIATED PRESS
Βανκούβερ, Καναδάς 

Οι Καναδοί ηλικίας κάτω των 39 ετών αποτελούν τη σαφή πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που καταγράφονται στον Καναδά, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές της χώρας καλώντας τους νεαρούς ενήλικες να μην αισθάνονται ”ανίκητοι” απέναντι στην ασθένεια.

Σημειώνεται πως ανάλογη είναι η εικόνα που υπάρχει και σε πολιτείες στις ΗΠΑ που έχουν μετατραπεί σε νέες εστίες εξάπλωσης του ιού όπως πχ στην Καλιφόρνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακό μάλιστα με τον αριθμό των  εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία του Λος Άντζελες να σπάει ρεκόρ, σήμανε συναγερμός εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των μολύνσεων μεταξύ νεότερων ηλικίας ενηλίκων. «Αυτή τη στιγμή, νέοι ενήλικοι εισάγονται σε νοσοκομεία με ρυθμό που δεν είχαμε δει ποτέ πριν», ανέφερε η διευθύντρια δημόσιας υγείας της κομητείας Μπάρμπαρα Φερέρ προειδοποιώντας αυτή την κατηγορία του πληθυσμού. «Όσο νέοι κι αν είστε, είσαστε ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό», είπε.

″Τα πρόσφατα εθνικά δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι, από όλες τις ηλικίες, οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 20 έως 39 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συχνότητας της νόσου στον Καναδά”, δήλωσε η Δρ Τερίζα Ταμ, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιουλίου, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου ήταν το πιο υψηλό στους νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 στα 29 ετών (αντίστοιχα 14,4 και 13,8 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους), και ακολουθούν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών.

″Οι νεαροί Καναδοί δεν είναι ανίκητοι” μπροστά στην ασθένεια, προειδοποίησε η Δρ Ταμ, υπογραμμίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι δεν ήταν οι μόνοι που κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας εάν μολυνθούν.

Αυτό αποδεικνύει τη διαπίστωση ότι από τα κρούσματα της Covid-19 που αναφέρθηκαν στη δημόσια υγεία την περασμένη εβδομάδα, ”το 63% αφορούσε νέους κάτω των 39 ετών, εκ των οποίων το ένα τρίτο (31%) νοσηλεύτηκε”.

Υπήρχαν κατά μέσο όρο 485 νέα κρούσματα που αναφέρονταν κάθε μέρα για το σύνολο της χώρας την τελευταία εβδομάδα.

Καθώς η χαλάρωση των μέτρων συνεχίζεται στον Καναδά, η Δρ Ταμ κάλεσε τους συμπολίτες της να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

″Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, η συμβίωση με την Covid-19 δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Καναδάς καταγράφει επί του παρόντος 113.800 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και 8.900 θανάτους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)