Φόβοι για νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη

Δυσοίωνες εξελίξεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου- έντονη ανησυχία για την Ισπανία.
ASSOCIATED PRESS

Εντείνεται η ανησυχία για ένα νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, με την Ισπανία να λαμβάνει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων, εν μέσω της περιόδου των θερινών διακοπών.

Η Καταλονία έχει κλείσει τη νυχτερινή της ζωή για δύο εβδομάδες, ωστόσο εξάρσεις σημειώνονται και σε πόλεις εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας για καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία, σε μια δραματική εξέλιξη εν μέσω του ανοίγματος της Ευρώπης στον τουρισμό. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης σύστησε να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία.

Η βρετανική αυτή κίνηση ήρθε μετά από αντίστοιχες ενέργειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών: Την Παρασκευή η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα επανέφερε τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία από το Σάββατο και μετά, ενώ η γαλλική κυβέρνηση σύστησε να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Καταλονία.

KURT DESPLENTER via Getty Images

Η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η κατάσταση βρίσκονται «υπό έλεγχο». Παράλληλα, η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να ακυρώσει όλες τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία. Η ισπανική κυβέρνηση επίσης εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πείσει τη Βρετανία να εξαιρέσει τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους από το μέτρο, ενώ η ΥΠΕΞ, Αράντσα Γκονζάλες Λάρα, τόνισε πως «η Ισπανία είναι ασφαλής, είναι ασφαλής για τους Ισπανούς, είναι ασφαλής για τους τουρίστες». Η ίδια πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σχετικά με τις άλλες χώρες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα αντεκδίκησης.

«Η TUI UK έχει λάβει την απόφαση να ακυρώσει όλες τις διακοπές στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020», αναφερεται στο δελτίο Τύπου της εταιρείας. «Γνωρίζουμε πόσο προσδοκούν οι πελάτες μας τις διακοπές τους στο εξωτερικό και πως ορισμένοι θα είναι σε θέση να προσαρμοσθούν τους νέους περιορισμούς καραντίνας. Επομένως, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νήσους θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως είχε προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου», προσθέτει η εταιρεία.

Η επιδημία αυξάνεται στην Ισπανία με σχεδόν χίλια κρούσματα καθημερινά να έχουν καταγραφεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες αναφορές. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ περισσότερες από 280 εστίες παρακολουθούνται στενά από τις υγειονομικές αρχές.

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αραγονία και την Καταλονία. Ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν είναι «δεύτερο κύμα», θεωρεί ότι οι περιφέρειες διαθέτουν επαρκή εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας και αποκλείουν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μια νέα κατάσταση επιφυλακής.

Η Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα από την πανδημία, αριθμεί επισήμως περισσότερους από 28.400 θανάτους και 272.400 κρούσματα.

Την Παρασκευή η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, είπε στο CNN πως, όπως πολλές χώρες ανά τον κόσμο που κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια, η Ισπανία «έχει ξεσπάσματα, μα οι κυβερνήσεις- σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο- δραστηριοποιούνται για να απομονώνουν τα κρούσματα μόλις εμφανίζονται».

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, στην οποία βρίσκονται πολλοί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, σύστησε στους κατοίκους της Βαρκελώνης να μείνουν στα σπίτια τους. Αξιωματούχοι επίσης διέταξαν κλείσιμο όλων των ντισκοτέκ στην Καταλονία από το Σάββατο για τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καζίνο πρέπει να κλείνουν ως τα μεσάνυχτα.

ASSOCIATED PRESS

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν επίσης αυξήσεις των νέων κρουσμάτων, εν μέσω της προσπάθειας για εξισορρόπησης μεταξύ της αποφυγής νέων ξεσπασμάτων και του ανοίγματος των οικονομιών. Το Βέλγιο επιβράδυνε το άνοιγμά του, λόγω μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων, με την πρωθυπουργό Σοφί Βιλμές να ανακοινώνει ότι εξετάζει νέα πρόσθετα μέτρα απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων. Τις αρχές ανησυχεί κυρίως η κατάσταση στην Αμβέρσα- επίσης, ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ήδη τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, κυρίως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι αγορές, οι υπαίθριες αγορές, οι εμπορικοί δρόμοι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ. Η χώρα μετρά πάνω από 66.000 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και πάνω από 9.800 θανάτους. Από πλευράς της η Ιταλία θέτει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μετά από μια σειρά εισαγόμενων κρουσμάτων.

Παράλληλα, πέρα από την Ευρώπη παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, ειδικά σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς στην Αμερική και τη νότια Ασία. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την Ινδία, όπου υπάρχουν τώρα 1,4 εκατομμύρια κρούσματα, με ειδικούς να εκφράζουν φόβους πως το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται ακόμα σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νότια Αφρική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 16,2 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 648.000, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή