Κακοκαιρία Daniel: Οι ζημίες σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας

«Αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απολύτως αναστρέψιμες», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
Άγιος Νικόλαος Φαλάννης
Άγιος Νικόλαος Φαλάννης
Υπουργείο Πολιτισμού

«Αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις» οι ζημίες που προκάλεσε σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας η κακοκαιρία Daniel «είναι απολύτως αναστρέψιμες», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, και Μαγνησίας και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς.

«Πραγματοποιήσαμε ευρείες συσκέψεις για τις ζημίες, που προκάλεσε η νεροποντή Daniel στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ιστάμενα μνημεία και στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείου του Βόλου. Οι ζημίες, αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απολύτως αναστρέψιμες. Δώσαμε τις κατάλληλες οδηγίες για τα άμεσα σωστικά μέτρα, καθώς και για την ανάγκη εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, όπου απαιτείται εκτεταμένη αποκατάσταση, αλλά και για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών προσαρμογής, θωράκισης και πρόληψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι μόνον των περιοχών, όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία ή μουσεία, αλλά για την ευρύτερη Περιφέρεια».

Στη Λάρισα οι ζημιές εντοπίζονται, κυρίως, στον Άγιο Νικόλαο της Φαλάννης και στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόσκαλας, όπου οι καταστροφές περιορίζονται στις νεότερες κατασκευές για την υποστήριξη του χώρου και των επισκεπτών του, και όχι επί των ιδίων των αρχαιολογικών καταλοίπων. Ειδικότερα, στον Άγιο Νικόλαο Φαλάννης, ναό του 19ου αιώνα, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1862, κατέρρευσε ο νότιος τοίχος. H υπουργός Πολιτισμού, στην αυτοψία που διενεργήθηκε έδωσε οδηγίες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την επικαιροποίηση και την περαιτέρω εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του μνημείου.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόσκαλας, στη λίμνη Κάρλα, υπέστη ζημίες σε υποδομές, όπως στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στην περίφραξη, στους διαδρόμους περιήγησης, τα φυλάκια.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, μνημείο του 1880, και στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, μνημείο του 15ου αιώνα, που βρίσκονται στην περιοχή των Τεμπών, πραγματοποιείται άντληση υδάτων, χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά αποδείχτηκε καθοριστική η συμβολή του έργου στερέωσης και αποκατάστασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020, θωρακίζοντας αποτελεσματικά το μνημείο και απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, συνεχίζεται η άντληση υδάτων τόσο στο Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς, όσο και στον Άγιο Νικόλαο Αμυγδαλέας, στην περιοχή του Πηνειού. Οποιες ζημίες -περιορισμένης έκτασης στις βάσεις των κιόνων και των τέμπλων- έχουν σημειωθεί, θα αξιολογηθούν με το πέρας της απομάκρυνσης των υδάτων.

Ο Ναός του Απόλλωνα στη Μητρόπολη
Ο Ναός του Απόλλωνα στη Μητρόπολη
Υπουργείο Πολιτισμού

Στην Καρδίτσα η απόσυρση των υδάτων στον ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη, άφησε ένα στρώμα λάσπης, το οποίο απομακρύνεται από τους συντηρητές. Και στην περίπτωση αυτή το υπό εκτέλεση έργο συντήρησης από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων αποδείχθηκε ανθεκτικό στον Daniel. «Αυτό που προέχει», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «είναι να προστατευθεί το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο–λόγω της θέσης του- απαιτεί αντιπλημμυρικό έργο. Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί η σχετική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει ένταση και πιθανόν να εμφανίζονται όλο και πιο επιθετικά». Παράλληλα, ζήτησε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, να συνεργαστούν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αναστήλωση του αρχαϊκού ναού, καθώς και η ανασκαφή των υποκειμένων στρωμάτων.

Άγιος Αθανάσιος Ρουμ
Άγιος Αθανάσιος Ρουμ
Υπουργείο Πολιτισμού

Στον ολόγραφο ναό του Αγίου Αθανασίου του Ρούμ, στον Παλαμά, εισήλθαν νερά. Το μνημείο, μετά την άμεση αποστράγγιση των υδάτων, δεν φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα. Παρά ταύτα, τοποθετήθηκαν αφυγραντήρες, και η Εφορεία παρακολουθεί την συμπεριφορά του μνημείου, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η σχετική μελέτη, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από τις κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

Γεφύρι της Σαλαμπρίας
Γεφύρι της Σαλαμπρίας
Υπουργείο Πολιτισμού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Τρίκαλα είναι η κατάρρευση τμήματος του κεντρικού τόξου στο Γεφύρι της Σαλαμπρίας, στη Σαρακίνα, του Δήμου Μετεώρων, του 16ου αι. Στα εντός της πόλης μνημεία δεν καταγράφηκαν φθορές. Η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον οικείο Δήμο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της γέφυρας, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από την Αρχαία Τρίκκη (Ασκληπίειο), υποχώρησαν αισθητά τα νερά, που είχαν κατακλύσει τον αρχαιολογικό χώρο και έχει ήδη επανεκκινήσει το έργο συντηρήσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο Αθανασάκειο Μουσείο του Βόλου υπήρξε εισροή υδάτων, αλλά δεν προκλήθηκε η παραμικρή φθορά στα εκθέματα- κατά μήκος του αρμού του παλαιού κτηρίου, του 1902, με το νεώτερο, του 2004. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των πεύκων του προαύλιου χώρου του Μουσείου, με άλλα είδη πυράντοχων δέντρων. Παράλληλα, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την επιτάχυνση της εκπόνησης των μελετών επέκτασης των υποστηρικτικών λειτουργιών του μουσείου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόχειροι οικίσκοι, οποίοι δημιουργούν επισφάλειες στο κτήριο του Μουσείου.

Στις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας, διαπιστώθηκε ότι δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες φθορές στο θέατρο και το ανάκτορο της Δημητριάδος.

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου οι φθορές ήταν ελάχιστες και αντιμετωπίζονται ήδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου διαπιστώθηκαν φθορές σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού. Παρατηρήθηκε επιδείνωση υφιστάμενης καθίζησης με αποτέλεσμα, εξ αιτίας της διάβρωσης, να προκληθεί πτώση τμήματος τοίχου νεολιθικής οικίας. Επίσης, σημαντικές ζημίες έχουν υποστεί υποδομές που υποστηρίζουν τις πορείες των επισκεπτών. Δόθηκαν εντολές από την υπουργό για την άμεση λήψη σωστικών μέτρων και την πραγματοποίηση των απαραίτητων στερεωτικών εργασιών για την προστασία των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των καμένων δέντρων -εντός και σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο- από την πυρκαγιά του Αυγούστου, όπως και η αντικατάσταση της ξύλινης φθαρμένης περίφραξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του χώρου.

Τέλος, αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στα Παλιά του Βόλου, όπου δόθηκε εντολή για άμεση κατάχωση ανασκαφικών τομών παρελθουσών δεκαετιών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατάρρευσης των πρανών.