Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ανάρπαστες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, τα πρόστιμα και οι συστάσεις

Δείτε βίντεο για την σωστή τοποθέτησή τους. Στην περίπτωση που οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες το όχημα του, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί είναι 80 ευρώ.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ανάρπαστες γίνονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού, αφού πέραν της προετοιμασίας ενόψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα είναι και υποχρεωτικές σε κάθε όχημα που κυκλοφορεί.

Η οδηγία του υπουργείου Μεταφορών και το πρόστιμο

Βάσει πρόσφατης απόφασης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Ως εκ τούτου, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ.

Προβληματισμό πάντως προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ.

Ενόψει της κακοκαιρίας οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα σε 35-40 ευρώ.

Δημοφιλή