Σε "πόλεμο" για το νερό καθώς ο ποταμός Κολοράντο στερεύει: Καλιφόρνια κατά έξι Πολιτειών

Η συμφωνία 100 ετών για την κατανομή νερού τινάζεται στο αέρα λόγω ακραίας ξηρασίας και όλοι στρέφονται ενάντιων όλων. Το 2000-2021 η πιο ξηρή περίοδος τα τελευταία 1.200 χρόνια
Caitlin Ochs via REUTERS

Ο ποταμός Κολοράντο, παρέχει πόσιμο νερό σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε επτά πολιτείες της Αμερικής. Καθώς όμως ″στεγνώνει”, πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ των δικαιούχων που δεσμεύονται από ένα σύμφωνο διανομής νερού και όλα αυτά εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 12 αιώνων λόγω και της κλιματικής κρίσης.

Η διαμάχη των πολιτειών Καλιφόρνια, Αριζόνα, Κολοράντο, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Ουαϊόμινγκ απασχόλησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ που πλέον του έδωσε προθεσμία για να διαπραγματευτούν και να αποφασίσουν μόνες τους για τις αναγκαίες περικοπές εφοδιασμού, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πιθανές υποχρεωτικές μειώσεις που θα επιβληθούν κατόπιν απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνηση.

CAITLIN OCHS via REUTERS

″Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός” σχολίασε στο Reuters ο Κέβιν Μοράν, ειδικός σε θέματα υδάτινων πόρων στο Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. ″Έξι από τις επτά πολιτείες (η Καλιφόρνια δεν συμφώνησε) θα πρέπει να διαπραγματευθούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την μείωση άντλησης νερού από τον ποταμό Κολοράντο, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο μετά από 20 χρόνια ξηρασίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Όταν οι επτά πολιτείες υπέγραψαν την αρχική συμφωνία πριν από 100 χρόνια, υπέθεταν ότι ο ποταμός θα μπορούσε να παρέχει 20 εκατομμύρια στρέμματα νερού ετησίως. Ένα στρέμμα (1.233 κυβικά μέτρα) νερού θεωρείται γενικά αρκετό για την τροφοδοσία δύο αστικών νοικοκυριών ετησίως. Αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πραγματική ροή έχει μειωθεί στα 12,5 εκατομμύρια κατά μέσο όρο, αφήνοντας τους κρατικούς διαχειριστές νερού με περισσότερα δικαιώματα στα χαρτιά από την υπάρχουσα παροχή.

CAITLIN OCHS via REUTERS

Η Καλιφόρνια λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό, 80%, που δαπανάται από την γεωργική της βιομηχανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποφάσισε ωστόσο να μην ακολουθήσει τις άλλες έξι στην προσπάθεια να βρουν μια συναινετική λύση με αμοιβαίες μειώσεις και πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η όλη υπόθεση μπορεί να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

″Στην παρούσα κατάσταση ορισμένοι από τους κατόχους δικαιωμάτων νερού στην Καλιφόρνια λένε, «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μειώσεις, και πιστεύουμε ότι έχουμε νόμιμα δικαιώματα, είμαστε διατεθειμένοι να προσφύγουμε στα δικαστήρια αν χρειαστεί»”, λέει ο Ντέιβιντ Χέιζ, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και πρώην κορυφαίος σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα τονίζοντας όμως πως ″Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να λυθούν αυτά τα ζητήματα”.

Όπως τονίζει, υπάρχει άμεση ανάγκη για δραστικές λύσης με στόχο την διατήρηση και την προστασία των ταμιευτήρων από την υπερβολική χρήση και την ξηρασία που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, μια κατάσταση που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη θα μπορούσε να διαταράξει την παροχή νερού από το Φράγμα Χούβερ έως την πόλη του Λας Βέγκας ή την Καλιφόρνια.

Αν και η Καλιφόρνια από τα τέλη Δεκεμβρίου ”χτυπήθηκε” από επτά ατμοσφαιρικά ποτάμια με το νερό της βροχής να φτάνει τα 76 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές, μικρή ποσότητα έφτασε στην λεκάνη του ποταμού Κολοράντο.

Παρά τις προβλέψεις για περισσότερα τέτοια ατμοσφαιρικά ποτάμια, αυξανόμενου μεγέθους και συχνότητας, η Καλιφόρνια δεν μπορεί να λύσει τη μακροπρόθεσμη κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη χωρίς μεγάλες επενδύσεις για την άντληση περισσότερων ομβρίων υδάτων, την αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδιάδων και την ανακύκλωση των λυμάτων.

Μια έκθεση στο περιοδικό Nature πέρυσι διαπίστωνε ότι το 2000-2021 ήταν η πιο ξηρή περίοδος για τη νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική τα τελευταία τουλάχιστον 1.200 χρόνια.

″Κάτι θα πρέπει να γίνει”, λέει η Σάρον Μάγκνταλ, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Υδάτινων Πόρων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χιόνια των βουνών λιώνουν πιο γρήγορα την άνοιξη και η πολιτεία δεν έχει ικανότητα να αποθηκεύσει την απορροή.

Μια επιστολή που υπογράφηκε από τις έξι πολιτείες έδειξε ότι όλες αναγνώρισαν την ανάγκη αλλαγής των λειτουργικών διαδικασιών για τον ποταμό Κολοράντο, πρόσθεσε. ”Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να πιστέψουν ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να βρούμε έναν τρόπο να διατηρήσουμε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες και τα μέσα διαβίωσής μας”.

”Αλλά σίγουρα το μέλλον θα είναι πιο...στεγνό».

|

Δημοφιλή