Κάλπες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας: 133.000 πληγέντες μετέφεραν τα εκλογικά δικαιώματα

Τουλάχιστον 130.000 εκλογείς θα ψηφίσουν εκτός των πόλεων όπου διέμεναν πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς.
dia images via Getty Images

Τουλάχιστον 133.000 άνθρωποι που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούςσεισμούς του Φεβρουαρίου στη νότια Τουρκία θα ψηφίσουν εκτός των πόλεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, τρεις μήνες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες στον νότο της Τουρκίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων και αφήνοντας άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Αξιωματούχοι του ΑΕΣ επισκέπτονται τις πληγείσες από τον σεισμό επαρχίες προκειμένου να επιβλέψουν τις προετοιμασίες για τις διαδικασίες ψηφοφορίας, δήλωσε ο επικεφαλής του, Άχμετ Γενέρ, στους δημοσιογράφους.

“Περίπου 133.000 ψηφοφόροι από τη ζώνη του σεισμού έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλες περιοχές, και 600.000 ψηφοφόροι συνολικά έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Τουρκία ως σύνολο”, είπε ο Γενέρ.

Το ΑΕΣ έχει πει πως δεν υπάρχουν εμπόδια στη διεξαγωγή εκλογών στη σεισμόπληκτη ζώνη, και ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα όπως την τοποθέτηση καλπών για ψηφοφόρους σε προσωρινά καταλύματα και το να επιτραπεί σε εκείνους που έφυγαν να αλλάξουν εύκολα την καταχωρισμένη διεύθυνσή τους.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση σε περισσότερες από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της Τουρκίας, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν να ακολουθεί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της κυριότερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Εθνική Συμμαχία.

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, 3,4 εκατ. από αυτούς στο εξωτερικό, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ο Γενέρ. Ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται γύρω στα 85 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Δημοφιλή