ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/02/2019 21:40 EET | Updated 08/02/2019 14:43 EET

Καμμένος: Σήμερα η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος

Κόντρα στα άκρα, μετά τη διαφαινόμενη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Costas Baltas / Reuters

Λίγη ώρα μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που δόθηκε στα κόμματα, αναφορικά με το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι για την συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένοι με το ίδιο κόμμα, ήρθε και η αντίδραση του άμεσα ενδιαφερόμενου, του Πάνου Καμμένου.

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων» έγραψε την Πέμπτη ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο, η γνωμοδότηση του οποίου θα συζητηθεί σήμερα στις 9.30 στη διάσκεψη των Προέδρων, οι πέντε βουλευτές δεν μπορεί να προέρχονται από άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα.Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί στη σκιά των εξελίξεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ η οποία σήμερα αριθμεί έξι (6) βουλευτές και αν παραιτηθεί ή διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί ένας από αυτούς, τότε μένει με πέντε (5) βουλευτές, δηλαδή με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέρχεται από κόμμα εκλεγμένο στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως στους πέντε (5) βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι και ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την επικείμενη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, και την αντικατάστασή του από τον επιλαχόντα Τέρενς Κουίκ - ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ εδώ και καιρό- ο Πάνος Καμμένος θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, εξέλιξη που του στερεί προνόμια όπως χρόνο ομιλίας στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός, μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή κλπ.

Πάντως ο Νίκος Βούτσης σημείωσε το βράδυ της Πέμπτης με νόημα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα». Ερωτηθείς δε για τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «αφήσαμε χρόνο ώστε να θεραπευτούν τα πράγματα πριν επέλθει διάλυση. Αν υπάρξει κανείς που να υποστηρίζει ότι εμείς θέλουμε να διαλύονται τα κόμματα, είναι λάθος».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο Πάνος Καμμένος απαίτησε από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει μέσα σε 24 ώρες την βουλευτική έδρα του, απειλώντας να τον διαγράψει σε διαφορετική περίπτωση. Ο Θ.Παπαχριστόπουλος αποχώρησε, κατόπιν αυτού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν από την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

 

Sponsored Post