ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/02/2019 08:15 EET

Ρύθμιση οφειλών: Τα κριτήρια για την ένταξη και τις 120 δόσεις

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση και η συμφωνία του υπουργείου με τους θεσμούς.

Eurokinissi

Βήματα προόδου παρουσιάζουν τα τελευταία 24ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και θεσμών στο πεδίο της νέας ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία με έως και 120 δόσεις και «κούρεμα» της οφειλής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις διευκρινίσεις που ζήτησαν οι επικεφαλής των θεσμών από το υπουργείο Οικονομικών και τα νέα στοιχεία που έστειλε η ελληνική πλευρά, οι δανειστές δείχνουν να «ανοίγουν το δρόμο» για την εφαρμογή μιας ακόμα ρύθμισης.

Εάν δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές από την πλευρά των θεσμών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι προκειμένου η εφαρμογή της ρύθμισης να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία και η νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να δώσει ανάσα στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις θα υπάρχουν κριτήρια προκειμένου να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις όσοι έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους. 

Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

1.    Ένταξη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων, συνταξιούχων, ανέργων , ακόμα και όσων έχουν κλείσει τα βιβλία των επιχειρήσεων τους. 

2.    Έως και 120 δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ.

3.    Διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί. Το ποσοστό του «κουρέματος» σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να φτάσει έως και το 95%. Αντίθετα δεν θα προβλέπεται διαγραφή μέρους του ποσού της κύριας οφειλής. 

4.    Συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να οριστεί η μορφή της ρύθμισης ατομικά στο κάθε φορολογούμενο. Αυτό σημαίνει ότι η τελική ρύθμιση θα ορίζεται ανάλογα με το προσκοπικό προφίλ του φορολογούμενου. Ιδιαίτερη σημασία για το τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα, αλλά και η βιωσιμότητα και η δυνατότητα που θα έχει  οφειλέτης να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. 

5.    Ένταξη όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2017, χωρίς να αποκλείεται και ένταξη απλήρωτων φόρων του 2018. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη θα είναι ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να δημιουργεί νέα χρέη. 

6.    Ηλεκτρονική αίτηση για τη νέα ρύθμιση μέσω ειδικής εφαρμογής στο Taxisnet.