ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2020 18:23 EET

Καναδάς: Εντοπίστηκε νεκρή γνωστή Πακιστανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Eντοπίστηκε νεκρή στο Τορόντο του Καναδά ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια του θανάτου της.

Twitter

Καταγόταν από την περιοχή Μπαλουχιστάν του δυτικού Πακιστάν και τα τελευταία χρόνια ασκούσε έντονη κριτική στον στρατό, αλλά και στην διοίκηση της χώρας της. Το όνομά της ήταν Καρίμα Μπάλοχ και πέθανε στο Τορόντο του Καναδά σε ηλικία 37 ετών. 

Ακτιβιστές στο Μπαλουχιστάν λένε ότι χιλιάδες αγωνιστές χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο πακιστανικός στρατός αρνείται τις κατηγορίες εις βάρους τους. 

Η αδερφή της, μιλώντας στο BBC είπε ότι ο θάνατός της δεν ήταν μόνο μια τραγωδία για την οικογένειά της, αλλά και για το εθνικό κίνημα των Μπαλούχ. 

Ζούσε στον Καναδά από το 2015 μετά από αναζήτηση ασύλου, καθώς ότι η ζωή της κινδύνευε στο Πακιστάν. Η πρώτη της δημόσια έκθεση ως ακτιβίστρια ήταν μια δεκαετία νωρίτερα, το 2005 στην περιοχή Turbat του Μπαλουχιστάν, όπου παρακολούθησε μια διαμαρτυρία, με την εικόνα ενός από τους αγνοούμενους συγγενείς της.

Η 37χρονη έφτασε στην κορυφή του κινήματος του BSO το 2006, ωστόσο πολλοί από τους ακτιβιστές της ομάδας είτε «εξαφανίστηκαν» είτε κρύφτηκαν τα επόμενα χρόνια και το 2013 η κυβέρνηση απαγόρευσε την δράστη της ομάδας. 

Η ίδια το 2015 εξορίστηκε, όταν την κατηγόρησαν για τρομοκρατία. Μετά την μετεγκατάστασή της στο Τορόντο παντρεύτηκε έναν συνάδελφο ακτιβιστή, τον Hamal Baloch. Παρέμεινε ενεργή στην εξορία τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στις δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Καναδά και την Ευρώπη.  

Το κίνημά της ανακοίνωσε μια περίοδο πένθους 40 ημερών, στην είδηση του θανάτου της. 

Η αστυνομία του Τορόντο, σε ανάρτησή της στο Twitter τη Δευτέρα, ανέφερε πως η τελευταία φορά που είδαν την 37χρονη ήταν την Κυριακή στην Bay Street, στην περιοχή Queens Quay West της πόλης. 

Πηγή: BBC