Κορονοϊός: O Καναδάς η τρίτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί την ερχόμενη εβδομάδα.
ASSOCIATED PRESS

Ο Καναδάς έγινε την Τετάρτη η τρίτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech κατά του κορονοϊού - μετά τη Βρετανία και το Μπαχρέιν - ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη εμβολιασμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι υγειονομικές και ρυθμιστικές αρχές της χώρας άναψαν το πράσινο φως την Τετάρτη και οι εμβολιασμοί αναμένονται να ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Η έγκριση του εμβολίου υποστηρίζεται από στοιχεία ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και καλής ποιότητας», δήλωσε η αρμόδια υπηρεσία Health Canada. Το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε πρώτη φάση για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Τα νέα έρχονται μόλις μια μέρα πριν η αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφανθεί εάν θα δώσει έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου στις ΗΠΑ και μια ημέρα αφότου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν οι πρώτοι στον κόσμο (εκτός κλινικών δοκιμών) που έλαβαν το εμβόλιο.

Ο Καναδάς θα λάβει ένα πρόωρο «πακέτο» με περίπου 249.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer φέτος.

Ο Καναδάς έχει μια παραγγείλει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αρκετές για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, με επιλογή για αγορά έως και 56 εκατομμύριων δόσεων ακόμη.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές οδηγίες που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, τα ευάλωτα άτομα και εκείνοι που τα φροντίζουν έχουν υψηλή προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μακροχρόνιας περίθαλψης και ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Δημοφιλή