Καρχαρίες που λάμπουν στο σκοτάδι ανακάλυψαν επιστήμονες στην Νέα Ζηλανδία

Πού αποδίδουν το φαινόμενο της βιοφωταύγειας. Τι συμβαίνει στα βάθη της μεσοπελαγικής ζώνης, έως 1.000μ όπου ζουν.
Jerome Mallefet/www.frontiersin.org

Επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τρία είδη καρχαριών σε μεγάλος βάθος στη θάλασσα της Νέας Ζηλανδία, οι οποίοι λάμπουν στο σκοτάδι.

Τα είδη, σύμφωνα με τη μελέτη, εντοπίστηκαν στο Τσάθαμ Ράιζ - μια περιοχή στον πυθμένα του ωκεανού στα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας - τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ένας από τους καρχαρίες (σκυμνοσκυλόψαρος ή Dalatias που είναι είδος σκυτελλόμορφου καρχαρία) είναι σήμερα το μεγαλύτερο γνωστό σπονδυλωτό που λαμπυρίζει και μπορεί να φτάσει σε μήκος 1.8 μέτρα.

Το χαρακτηριστικό της βιοφωταύγειας επιβεβαιώθηκε επίσης σε άλλα δύο είδη καρχαριών (blacklark lanternshark και southern lanternshark).

Τα τρία αυτά είδη ήταν γνωστά στους θαλάσσιους βιολόγους, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε καρχαρίες αυτών των ειδών το χαρακτηριστικό της βιοφωταύγειας που διακρίνει οργανισμούς που εκπέμπουν φως.

Jerome Mallefet/www.frontiersin.org

Ενώ πολλά θαλάσσια ζώα - καθώς και ορισμένα έντομα όπως οι μύγες - παράγουν το δικό τους φως, είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο απαντάται μεγάλους καρχαρίες, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η ιδιότητα αυτή μπορεί να τους βοηθά να κρυφτούν από άλλα αρπακτικά οι λοιπές απειλές.

Όπως εξηγούν, η βιοφωταύγεια επιτυγχάνεται μέσω χιλιάδων φωτοφόρων (κύτταρα παραγωγής φωτός) που βρίσκονται στο δέρμα των καρχαριών.

Τα τρία είδη που μελετήθηκαν κατοικούν σε μια περιοχή που ονομάζεται μεσοπελαγική ζώνη (συχνά την αποκαλούν και ζώνη του λυκόφωτος), και βρίσκεται σε βάθος 200μ έως 1.000μ (το μέγιστο βάθος που επιτυγχάνεται με το φως του ήλιου).

Το περιβάλλον σε αυτά τα βάθη δεν βοηθά τους καρχαρίες να μπορέσουν να κρυφτούν σε περίπτωση ανάγκης εξ ου και η ανάγκη για αντι-φωτισμό ως μορφή καμουφλάζ, όπως λένε οι ερευνητές.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Catholique de Louvain στο Βέλγιο και στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα στη Νέα Ζηλανδία εξηγούν τη σημασία της βιοφωταύγειας για τα θαλάσσια πλάσματα: ”Έχει συχνά θεωρηθεί ως ένα θεαματικό αλλά ασυνήθιστο φαινόμενο στη θάλασσα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την απεραντοσύνη της θάλασσας σε μεγάλη βάθη και την εμφάνιση ”φωτεινών” οργανισμών σε αυτήν τη ζώνη, είναι πλέον όλο και πιο προφανές ότι η ”παραγωγή φωτός” σε τέτοια βάθη πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του μεγαλύτερου οικοσυστήματος στον πλανήτη μας”.

Jerome Mallefet/www.frontiersin.org

Δημοφιλή