Καταγγελία-φωτιά: Το νέο κτίριο της Ε.Ε. κτίστηκε από αδήλωτους μετανάστες

Αποκαλύψεις για τις πρακτικές των υπεργολάβων στην κατασκευή του κτιρίου που κόστισε 350 εκατ. ευρώ.
NICOLAS MAETERLINCK via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε αμηχανία μετά από σοβαρές καταγγελίες ότι η νέα της έδρα οικοδομήθηκε με τη βοήθεια μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι μάλιστα κατά καιρούς ήταν απλήρωτοι.

Πρόκειται για το περιβόητο «Space Egg», το νέο κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά της γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες - μια κατά τα άλλα εντυπωσιακή δομή από γυαλί με ωοειδές σχήμα (εξ ου και το όνομά του) το οποίο άνοιξε το 2016 και κόστισε 350 εκατομμύρια.

NICOLAS MAETERLINCK via Getty Images

Υποτίθεται πως το εν λόγω οικοδόμημα συμβολίζει την καλύτερη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ειπώθηκε από επίσημα χείλη στα αποκαλυπτήριά του.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ καλούνται να δώσουν τώρα εξηγήσεις αναφορικά με την αποκάλυψη που έκανε η βελγική εφημερίδα De Standaard, για τις παράνομες πρακτικές των υπεργολάβων που ανέλαβαν το έργο.

Ενας υπεργολάβος, γνωστός ως Group Diamond Services, ο οποίος αργότερα κήρυξε πτώχευση το 2015, ερευνήθηκε από εισαγγελείς μετά από καταγγελίες Βούλγαρων εργαζομένων που υποστηρίζουν ότι δούλευαν απλήρωτοι.

NICOLAS MAETERLINCK via Getty Images

Η έρευνα έκλεισε τον Οκτώβριο λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά η De Standaard διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα ο φάκελος είχε χαθεί από τους εισαγγελείς κάποια στιγμή, μέσα στα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της έρευνας.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας περιλαμβάνονται συνεντεύξεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ο 43χρονος Μπεϊχάν Ντζελίχοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας οκτώ σιδηρουργών στο οικοδομικό έργο.

«Αρκετά μέλη της ομάδας δεν είχαν Βελγικά έγγραφα διαμονής. Κανείς από εμάς δεν υπέγραψε σύμβαση, δεν ήμασταν ασφαλισμένοι» δήλωσε στην εφημερίδα.

Οι κύριες εταιρείες Interbuild και Jan De Nul, οι οποίες κέρδισαν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Space Egg, δήλωσαν στην De Standaard ότι δεν γνώριζαν κάτι για εκμετάλλευση εργαζομένων από τους υπεργολάβους.

Ενας εκπρόσωπος της Jan De Nul είπε στην εφημερίδα ότι η Group Diamond Services απεβλήθη από το έργο νωρίς καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία «δεν συμμορφώθηκε με τον σχεδιασμό και τεχνικά δεν εκτέλεσε σωστά το έργο».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Κάθε υπάλληλος από όλους τους υπεργολάβους έχει ελεγχθεί για την κατοχή των απαραίτητων εγγράφων. Αυτό ισχύει και για τους υπαλλήλους των υπεργολάβων που ενεργούσαν για λογαριασμό υπο-υπεργολάβου. Μόνο μετά από αυτήν την προκαταρκτική επιθεώρηση, οι εγκεκριμένοι υπάλληλοι των υπεργολάβων είχαν πρόσβαση στο εργοτάξιο. Για αυτό έφεραν διαπίστευση με φωτογραφία διαβατηρίου. Ο χώρος ήταν προσβάσιμος μόνο από δύο εισόδους, μόνο με την επίδειξη της διαπίστευσης. Τα μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν μπορούσαν να εισέλθουν».

Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή