Κατρούγκαλος: Έγινε σοβαρή παρατήρηση στον Ζεϊμπέκ για το θέμα της μειονότητας

Τι είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο.
.
.
Eurokinissi

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.

Σημειώνει ότι «παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού». «Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», προσθέτει.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο, για το οποίο είχε τοποθετηθεί ο ίδιος και επανήλθε στην επικαιρότητα κατόπιν της συγγνώμης από τη ΜΚΟ HumanRights360 και την παραδοχή της περί λάθους, ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για τις θέσεις του, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή είχε ζητήσει διευκρινίσεις για την προφανή αντίφαση να θεωρείται αυτή τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα να είναι εγγεγραμμένη ως ιδιοκτησία του δημοσίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ [Ανακοίνωση 13/8 Ξανθού-Ψυχογιού-Γκαρά, Δήλωση 14/8 Σβίγκου, Ανακοίνωση 15/8 Κατρούγκαλου-Ψυχογιού-Γκαρά] ήταν εξαρχής ότι εφόσον ήταν τουρκικό έδαφος η κυβέρνηση έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και να εκθέσει τις ευθύνες της Τουρκίας για την προστασία των προσφύγων, όπως εάν ήταν ελληνικό θα έπρεπε να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθούν σχετικές αναρτήσεις:

Δημοφιλή