Η Ελλάδα στέλνει 40 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία και παραλαμβάνει 40 γερμανικά Marder

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ουκρανικό BMP-1
Ουκρανικό BMP-1
Gleb Garanich via Reuters

Την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου ΒΜΡ-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία, συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, η κίνηση αυτή γίνεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ο ΕΣ είχε προμηθευτεί τα σοβιετικής προέλευσης ΒΜΡ-1 από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για οχήματα παλαιάς τεχνολογίας, η συντήρηση/ υποστήριξη των οποίων εδώ και χρόνια είναι προβληματική. Αρχικά είχαν παραχωρηθεί περίπου 500, και εκτιμάται πως έχουν απομείνει 100 με 150- είναι άγνωστο πόσα εξ αυτών λειτουργούν ακόμα (ενδεικτικά, ένας αριθμός είχε παραχωρηθεί στο Ιράκ, ενώ άλλα είχαν πωληθεί στην Αίγυπτο). Ωστόσο πρόκειται για έναν τύπο που είναι οικείος στον ουκρανικό στρατό.