Κύμα οργής στη Ρωσία για τους δεκάδες νεκρούς σε ουκρανικό πλήγμα

Η Ρωσία σχεδιάζει αύξηση επιθέσεων με drones, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.
Stringer . via Reuters

Ρώσοι εθνικιστές και κάποιοι βουλευτές απαιτούν να τιμωρηθούν διοικητές που κατηγορούνται ότι αγνόησαν τους κινδύνους, καθώς αυξάνεται η οργή για τους δεκάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες σε ένα από τα φονικότερα πλήγματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μια σπάνια παραδοχή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι 63 στρατιώτες σκοτώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μια έκρηξη που κατέστρεψε έναν προσωρινό στρατώνα στη Μακιίβκα, δίδυμη πόλη της κατεχόμενης από τη Ρωσία πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκι σην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και κάποιοι Ρώσοι εθνικιστές blοggers λένε πως οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι και ανέρχονται σε εκατοντάδες, αν και φιλορώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι υπερβολικές.

Ρώσοι επικριτές λένε ότι οι στρατιώτες στεγάζονταν δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών, για την οποία το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι επλήγη από τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές HIMARS.

To χτύπημα στη Μακιίβκα έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία εξαπολύει νυχτερινά κύματα επιθέσεων με drones εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πως η Ρωσία χτύπησε τη Δευτέρα ελεγχόμενα από την Ουκρανία τμήματα του Ντονέτσκ, πλήττοντας το χωριό Γιακοβλίβκα, την πόλη Κραματόρκσκ και την πόλη Ντρουζκίβκα.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, που μαζί με το Ντονέτσκ απαρτίζουν το Ντονμπάς, το οποίο διεκδικεί η Μόσχα, είπε την Τρίτη πως ουκρανικές δυνάμεις προέλαυναν σταθερά προς την κατεύθυνση των υπό ρωσική κατοχή Σβατόβε και Κρεμίνα. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συνηθίσει να έχουν πλεονέκτημα σε πυροβολικό και βλήματα. Τώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε εφάμιλλα, και οι άνδρες του πυροβολικού μας στοχεύουν καλύτερα, χτυπώντας περισσότερες αποθήκες πυρομαχικών και στρατώνες, πραγματοποιώντας λιγότερες βολές» είπε στην ουκρανική τηλεόραση ο κυβερνήτης Σέρχιι Χαϊντάι.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας ιρανικής κατασκευής drones «καμικάζι».

«Έχουμε πληροφορίες πως η Ρωσία σχεδιάζει μια παρατεταμένη επίθεση με drones τύπου Shahed» είπε ο Ζελένσκι σε βίντεό του αργά τη Δευτέρα. Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι να λυγίσει η αντίσταση της Ουκρανίας «εξαντλώντας τον λαό μας, την αεράμυνά μας, την ενέργειά μας».

Οι ουκρανικές αεράμυνες, που έχουν βελτιωθεί χάρη στη βοήθεια από τη Δύση, κάνουν δύσκολη τη διεξαγωγή πληγμάτων από τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Τα ιρανικά drones «καμικάζι» είναι ένα φθηνό όπλο που στοχεύει και στο ηθικό των στρατιωτών και των αμάχων.

Το Institute for the Study of War είπε πως ο Πούτιν επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη στρατηγική του μεταξύ σημαντικών φωνών στη Ρωσία- ωστόσο εκτιμά πως «η εκστρατεία αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πιθανώς δεν παράγει τα πληροφοριακά αποτελέσματα που επιθυμεί το Κρεμλίνο μεταξύ των εθνικιστών της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες «οι νύχτες ίσως είναι αρκετά ανήσυχες».

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Δημοφιλή