ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/07/2021 14:14 EEST

Κύπρος: Διαβήματα σε Συμβούλιο Ασφαλείας και ΕΕ για τις κινήσεις Ερντογάν στα Βαρώσια

Εκστρατεία ενημέρωσης στον ΟΗΕ και στην ΕΕ από την Λευκωσία για τις μεθοδεύσεις διχοτόμησης του Ερντογάν.

via Associated Press
20 Iουλίου 2021, κατεχόμενη Λευκωσία. Στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 47η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο..(Turkish Presidency via AP, Pool)

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε για αύριο στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της ’Αγκυρας Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

via Associated Press
20 Ιουλίου 2021, κατεχόμενη Κύπρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν διακηρύσσει ότι μόνο με διχοτόμηση θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ενώ δύο μαντηλοφορούσες τον παρακολουθούν με θαυμασμό. (AP Photo/Nedim Enginsoy)

 

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν ανεκτές οι απειλές

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του με αφορμά την συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

via Associated Press
20 Iουλίου 2021, κατεχόμενη Λευκωσία. Στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 47η επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. (AP Photo/Nedim Enginsoy)

 

Τσίπρας: Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει

«Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στις νέές διακηρύξεις περί διχοτόμησης του Τούρκου Προέδρου και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει».

 

με πληροφορίες ΑΠΕ