Κεραμέως: Self test και για τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς

Πότε θα τελειώσει σχολική χρονιά και τα σχέδια του Υπ.Παιδείας για να αρχίσει νωρίτερα η νέα.
4 year pre-school boy introduces a corona test swab into his nose as he carries out a corona self test
4 year pre-school boy introduces a corona test swab into his nose as he carries out a corona self test
alvarez via Getty Images

Επιστρέφουν τη Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων σε όλη τη χώρα και όπως είπε η υπουργός Παιδείας η σχολική χρονιά για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί 11 Ιουνίου και 25 Ιουνίου για την Πρωτοβάθμια. Υπάρχει δε, όπως είπε, ενδεχόμενο η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει νωρίτερα αλλά πάντα εντός Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως από την επόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά».

Είπε επίσης πω είναι «τελείως μεμονωμένες οι περιπτώσεις» εκπαιδευτικών που αρνούνται να κάνουν τα self test από όταν άνοιξαν τα Λύκεια, «όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορονοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό».

Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, τόνισε πως «όταν λειτούργησαν ήταν περίπου 1,% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος», τονίζοντας πως δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του κορονοϊού.

Δημοφιλή