Κυριακάτικο τραπέζι: «Μεθυσμένες» σουπιές, γεμιστές στο φούρνο και παγωμένη κρέμα σοκολάτα

Φτιαγμένη με κρέμα ανγκλαίζ.
BURCU ATALAY TANKUT via Getty Images

Καλαμαράκια γεμιστά με λαχανικά απολαύσαμε σε προηγούμενο κυριακάτικο τραπέζι. Αυτή την φορά, για κυρίως πιάτο, θα μαγειρέψουμε σουπιές κρασάτες, γεμιστές και ψημένες στο φούρνο.

Τα υλικά της συνταγής μας για την γέμιση περιλαμβάνουν, καυτερή πιπεριά αλλά και Φλωρίνης, ρυζάκι, σκόρδο, μαϊντανό, ντοματούλα και λευκό κρασί.

Για γλυκό θα δοκιμάσουμε παγωμένη κρέμα σοκολάτα φτιαγμένη με κρέμα ανγκλαίζ.

Καλή όρεξη.

«Μεθυσμένες» σουπιές γεμιστές, ψημένες στο φούρνο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά

4 σουπιές

1 πιπεριά φλωρίνης

1/2 πιπεριά καυτερή

3 κ.σ. ρύζι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές αδειάζοντας το εσωτερικό τους και τις πλένουμε καλά.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, τον μισό μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το ρύζι και τα ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τις σουπιές με το μείγμα, τις κλείνουμε με οδοντογλυφίδα, τις στρώνουμε σε ταψί, ρίχνουμε το λάδι, το κρασί και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.

Κατά διαστήματα προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο χλιαρό νερό. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις σερβίρουμε σε πιατέλα.

Tip

Αντί για σουπίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμάρια

Αν θέλουμε σερβίρουμε το φαγητό μας με πράσινη σαλάτα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...σαρακοστιανά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη.

Παγωμένη κρέμα σοκολάτα φτιαγμένη με κρέμα ανγκλαίζ

Icy Macload via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

200 γρ. γάλα

300 γρ. κρέμα γάλακτος

7 κρόκοι αυγών

80 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος στη φωτιά και σε άλλο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη αρκετά καλά.

Πριν πάρει βράση το γάλα με την κρέμα τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, και το επαναφέρουμε στο σκεύος όπου ήταν το γάλα με την κρέμα και το τοποθετούμε στην φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς - Προσοχή μη βράσει (85°C).

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει προηγουμένως σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια σοκολάτας και να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.

Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ.

Tip

Το γλυκό αυτό το καταναλώνουμε κρύο από το ψυγείο

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.