Κυριακάτικο τραπέζι: Ρολό κατσικάκι στην κατσαρόλα σιγοψημένο με πορτοκάλι και μυρωδικά

Και παγωμένη κρέμα λεμονιού.
Dragos Rusu via Getty Images/500px

Μαγειρεύουμε κατσικάκι ρολό για το κυριακάτικο τραπέζι. Θα το σιγοψήσουμε στην κατσαρόλα με πορτοκάλι, θυμάρι και ρίγανη

Θα προσθέσουμε γιαούρτι στραγγιστό, πάπρικα γλυκιά, μουστάρδα, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι. Συνοδεύουμε με πατάτες baby με τη φλούδα ή κανονικές καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες.

Για γλυκό μια κρύα κρέμα λεμονιού.

Καλή όρεξη.

Ρολό κατσικάκι στην κατασρόλα σιγοψημένο με πορτοκάλι και μυρωδικά

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα; 2 ώρες και 10′

Υλικά

1.200 γρ. κατσικίσιο μπούτι, χωρίς κόκκαλο

1½ κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες, με τη φλούδα

3 κ.σ. μουστάρδα απαλή

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, αγελάδος

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα ή 1 κ.σ. ξερό, τριμμένο

2 κ.σ φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ. ξερή, τριμμένη

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

3 πορτοκάλια, χυμό και ξύσμα

200 ml κρασί λευκό, ξηρό

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σπάγκος μαγειρικής, με πυκνά δεσίματα

Εκτέλεση

Απλώνουμε το κρέας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και το πασπαλίζουμε από τις δύο πλευρές με αλατοπιπέρο και πάπρικα.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και αλείφουμε με το μείγμα την εσωτερική πλευρά του κρέατος. Το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής, με πυκνά δεσίματα όσο καλύτερα μπορούμε.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ρολό για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε 100 ml νερό, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Κατεβάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τις πατάτες, 100 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 45′ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και μαγειρεύουμε για άλλα 15′, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά το ρολό να «ξεκουραστεί» και να κρυώσει. Αφαιρούμε το σπάγκο, το βάζουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε με τις πατάτες και περιχύνουμε με την σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα.

Tip

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ετοιμάσει το ρολό, δηλαδή να αφαιρέσει τα κόκαλα, να το ανοίξει και να το χτυπήσει καλά για να πλατύνει και να λεπτύνει, όσο πιο όμορφα γίνεται.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #96» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Παγωμένη κρέμα λεμονιού

Cris Cantón via Getty Images

Μερίδες: 10

Προετοιμασία: 15′

Αναμονή: 5 ώρες, τουλάχιστον

Υλικά

1 κιλό κρέμα γάλακτος 35%

200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 γρ. χυμό λεμόνι, καλά σουρωμένος

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα και τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και όταν το μείγμα πάρει βράση, αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό και ανακατεύουμε καλά με ένα αυγογδάρτη.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν για τουλάχιστον 5 ώρες.

Σερβίρουμε την κρέμα κρύα.

Tip

Ο χυμός λεμόνι και το καλό πάγωμα θα βοηθήσουν την κρέμα να πήξει.

Αν μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου θα ρευστοποιηθεί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #96» σε συνταγή, Τάσου Τυρανόπουλου.