Κυστίσομα: Ο σούπερ σταρ του καμουφλάζ που ζει στα βάθη της ζώνης του λυκόφωτος

Και πώς ξεγελά έναν ολόκληρο βυθό.
Guardian

Στα βάθη της ζώνης του λυκόφωτος, στον ωεκανό, φιλοξενούνται καρκινοειδή πλάσματα, που μοιάζουν με γαρίδες σε μέγεθος γροθιάς, με μάτια τόσο μεγάλα, που καταλήγουν να είναι αστεία. Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του Κυστίσομα, όπως ονομάζεται, καταλαμβάνεται από τα μάτια του, τα οποία το βοηθούν να βλέπει στο σκοτάδι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ζώα που ζουν σε βαθιά νερά, είναι να τριγυρίζουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τους θηρευτές τους. Τα μάτια ενός Κιστίσομα ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καμουφλαριστούν, καθώς οι αμφιβληστροειδείς τους περιέχουν σκούρες χρωστικές ουσίες που απορροφούν φωτόνια, τις οποίες τα αρπακτικά διακρίνουν ακόμα και υπό τον αμυδρό φωτισμό της ζώνης του λυκόφωτος.

Κι όμως, το κυστίσωμα κατορθώνει και κρύβει τα τεράστια μάτια του με μοναδικό τρόπο. Αντί να συγκεντρώνει όλες τις χρωστικές σε μια μικρή περιοχή, το εν λόγω θαλάσσιο πλάσμα απλώνει τον αμφιβληστροειδή του σε μια λεπτή επιφάνεια από μικροσκοπικές κοκκινωπές κουκκίδες που είναι τόσο μικρές, ώστε τα περισσότερα ζώα να μην μπορούν να τις ξεχωρίσουν.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο σώμα, το κυστίσωμα το κρύβει άνετα καθώς αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εντελώς διαφανές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μπορούμε να δούμε αυτά τα πλάσματα, παρά μόνο αν τα βγάλουμε από το νερό. Τα περισσότερα εσωτερικά όργανα του Κυσίστομα φαίνονται κρυστάλλινα χάρη στον τρόπο που είναι διατεταγμένοι οι ιστοί του.

Εκμεταλλευόμενα τη φυσική τους εμφάνιση, τα εν λόγω μαλακόστρακα δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους κάτω από το νερό, περιορίζοντας το φως που αντανακλάται από τα διαφανή σώματά τους.

«Λειτουργούν ακριβώς όπως μια αντιανακλαστική επιφάνεια μπροστά από το φακό κάμερας. Αυτά τα πλάσματα είναι οι απόλυτοι σούπερσταρ του καμουφλάζ.», εξηγούν οι ερευνητές.

Τί συμβαίνει όταν το σχεδόν αόρατο Κυστίσωμα θέλει να δηλώσει την παρουσία του

Όπως όλα τα έμβια όντα, έτσι και τα εν λόγω καρκινοειδή πρέπει να ζευγαρώσουν, προκειμένου να αναπαραχθούν. Η απάντηση γύρω από το πώς οι σύντροφοι εντοπίζουν ο ένας τον άλλον, βρίσκεται στις μεγάλες κεραίες του αρσενικού Κυστίσομα που καλύπτονται από δομές που ανιχνεύουν χημικές ουσίες στο νερό. Στην ουσία δηλαδή το αρσενικό κυσίστομα μυρίζει το θηλυκό στο περιβάλλον του.

Πηγή: theguardian.com

Δημοφιλή