Κυβέρνηση: Το Π.Δ. δεν θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών

«Αν κάτι από αυτά που λέμε είναι ψέματα, ας έρθουν να μας το αποδείξουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση καλλιτεχνών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών
Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση καλλιτεχνών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών
Eurokinissi

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιτέχνες», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τους το τελευταίο διάστημα.

«Οι καλλιτέχνες μας ζήτησαν να αποσύρουμε από το Προεδρικό Διάταγμα κάτι που αφορούσε τις προσλήψεις τους στο Δημόσιο. Το αποσύραμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το επίμαχο Π.Δ. δεν υποβιβάζει τα προσόντα τους. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για πιθανή σύγχυση σχετικά με το περιεχόμενο του Π.Δ. και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να εξηγήσει οτιδήποτε ζητηθεί.

«Οι καλλιτέχνες στις κρατικές ορχήστρες, στο Εθνικό Θέατρο, σε κρατικές τέτοιες δομές, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, όπου απασχολούνται και προσλαμβάνονται, επαναλαμβάνω, με βάση την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση και την καλλιτεχνική τους ιδιότητα, αμείβονταν και εξακολουθούν να αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου».

«Με το ΠΔ 85/2022, συνεπώς, δεν καταργούνται ειδικές μισθολογικές και άλλες ρυθμίσεις που ίσχυαν για καλλιτέχνες. Επίσης, για την εξέλιξή τους, για διευθυντικές θέσεις ακολουθείται μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή που προβλέπεται στο υπόλοιπο Δημόσιο και προφανώς ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, μπορούν να τις διεκδικήσουν στους οργανισμούς αυτούς, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αν κάτι από αυτά που λέμε είναι ψέματα, ας έρθουν να μας το αποδείξουν. Αν τίποτα από όλα αυτά όμως δεν ισχύει, δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της συνεχιζόμενης έντασης ενδεχομένως έχει και άλλα ελατήρια», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι αν το αίτημα των καλλιτεχνών είναι με ένα άρθρο και ένα νόμο οι μεταλυκειακές τους σπουδές να γίνουν τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

«Διατυπώνεται από τους καλλιτέχνες η απαίτηση, αυτόματα, αυτού του είδους οι καλλιτεχνικές σχολές, κρατικές ή ιδιωτικές στις οποίες σπουδάζουν, να αναβαθμιστούν και να γίνουν ΤΕ και όσοι έχουν αποφοιτήσει από αυτές να γίνουν ΤΕ με τη μία, έτσι ώστε να έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε μπορεί να γίνει οριζόντια για όλους».

«Επαναλαμβάνω ότι στον κλάδο προσόντων 6 ΠΕ και ΤΕ είναι οι απόφοιτοι σχολών που έχουν μπει με εξετάσεις, που έχουν συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, που οι καθηγητές τους έχουν διδακτορικά, που πληρούν εν πάση περιπτώσει μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιστοίχιση των προσόντων με τους τίτλους σπουδών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό».

«Πώς μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη οριζόντια αυτό για όλες αυτού του είδους τις σχολές; Και πώς, αν γινόταν αυτό, θα μπορούσε να αρνηθεί το ίδιο δικαίωμα ή την ίδια επιδίωξη ή την ίδια αναβάθμιση οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ σε άλλη ειδικότητα η ελληνική Πολιτεία;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις και εντός και εκτός Κοινοβουλίου»

Με αφορμή τη χθεσινή (8/2) ψήφιση της τροπολογίας που βάζει «φρένο» σε εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν ως κόμματα σε εθνικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενώ η Κυβέρνηση, από τον περασμένο Νοέμβριο, ενημέρωσε τα κόμματα για την κατάρτιση της τροπολογίας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να θέτει προσχήματα, επέμενε να κατασκευάζει λόγους και να ανακαλύπτει αιτίες προκειμένου να είναι απών και από αυτή τη μεγάλη θεσμική στιγμή. Τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, θα άνοιγαν την κερκόπορτα για τον αποκλεισμό και άλλων κομμάτων και την ανακήρυξη της διάταξης ως αντισυνταγματική. Θα οδηγούσαν, δηλαδή, στον κίνδυνο που ισχυριζόταν ότι ήθελε να αποτρέψει».

«Επιπλέον, εάν υιοθετείτο μια τέτοια πρόταση, τότε η ρύθμιση είναι βέβαιο ότι θα κρινόταν αντισυνταγματική, θα κατέπεφτε αμέσως και θα είχαμε την κάθοδο στις εκλογές τέτοιων μορφωμάτων με συνταγματική βούλα. Κάτι που θα είχε οδυνηρές συνέπειες. Ύστερα από περίπου 3 μήνες, μόλις χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη Βουλή και κατέθεσε την πρότασή του. Από μόνο του αυτό αποδεικνύει τη σκοπιμότητα και την έλλειψη βούλησης για ουσιαστική συναίνεση και αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Και συμπλήρωσε ότι «με όσα υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και με την απόφασή τους να μην ψηφίσουν τελικά τη ρύθμιση απέδειξαν ότι δεν ήθελαν να γίνει κανένα βήμα, απέδειξαν ουσιαστικά ότι δεν ήθελαν καμία ρύθμιση που να κόβει πραγματικά, αποτελεσματικά και ουσιαστικά το δρόμο προς τη Βουλή εγκληματικών οργανώσεων».

«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροή απών από τις μεγάλες προκλήσεις και εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Γιατί το παρών του μεταφράζεται και πάλι σε απών. Ο κ. Τσίπρας δεν κατανοεί ότι είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για ό,τι πράττουμε, αλλά και για ό,τι παραλείπουμε να πράξουμε. Και η απουσία του δε μπορεί να κρυφτεί, όπως ο ίδιος επιδιώκει, πίσω από θεωρητικές αναλύσεις και περισπούδαστους δεκάρικους λόγους.»

Δημοφιλή