ΔΙΕΘΝΕΣ
21/07/2021 09:07 EEST | Updated 21/07/2021 14:44 EEST

Κίνα: Φονικές πλημμύρες με πνιγμούς στο μετρό και 200.000 ξεσπιτωμένους

Εικόνες σοκ με επιβάτες που βρίσκονται στο νερό μέχρι το λαιμό μέσα σε βαγόνι συρμού.

via Associated Press

Σχεδόν 200.000 κάτοικοι της πόλης Τσεντσόου απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

via Associated Press

Το αστικό κέντρο - 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων - βρέθηκε αντιμέτωπο με συνεχιζόμενες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες που κατάπιαν την Τρίτη τμήμα του μετρό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για 25 νεκρούς.

Σοκ έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο βίντεο με επιβάτες που βρίσκονται στο νερό μέχρι το λαιμό μέσα σε βαγόνι συρμού.

 

Η πόλη γνώρισε «σειρά σπάνιων και σφοδρών καταιγίδων», οι οποίες «προκάλεσαν συσσώρευση υδάτων στο μετρό της Τσεντσόου», ανέφεραν αξιωματούχοι του δήμου μέσω του κινεζικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προσθέτοντας πως 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Η Τσεντσόου, μητρόπολη σε απόσταση 700 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πεκίνου, τέθηκεσε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των βροχοπτώσεων στην επαρχία Χενάν, όπου υπάγεται διοικητικά. 

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με «εξαιρετικά σοβαρές» πλημμύρες, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. «Φράγματα έχουν σπάσει προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς, θανάτους και ζημιές. Η κατάσταση λόγω των πλημμυρών είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στην πόλη Τσεντσόου όπου σε διάστημα τριών ημερών έχει πέσει βροχή που συνήθως καταγράφεται μέσα σε ένα χρόνο.

 

Φράγμα κινδυνεύει με κατάρρευση

Στην επαρχία Χενάν, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα Λουογιάνγκ, ένα φράγμα κινδυνεύει να σπάσει, ανακοίνωσε ο στρατός, μετά την εμφάνιση ενός ρήγματος 20 μέτρων. Στην πόλη αυτή που βρίσκεται δυτικά της Τσεντσόου ζουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το φράγμα Γιχετάν «μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο στρατός.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ποταμών της επαρχίας προκειμένου να τοποθετήσουν σακιά με άμμο στις όχθες τους για να αποτραπεί η υπερχείλισή τους.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή είναι οι σφοδρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και 60 χρόνια, από τότε που διατηρούνται αρχεία για τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Κίνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 1998 στις περιοχές που διατρέχει ο ποταμός Γιανγκτσέ πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Τσεντσόου όπως και η Λουογιάνγκ βρίσκονται κοντά στον Κίτρινο ποταμό, από την υπερχείλιση του οποίου έχουν σημειωθεί οι φονικότερες πλημμύρες στην ιστορία της Κίνας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)