Κίνα και ΗΠΑ ξεκίνησαν άτυπες διαπραγματεύσεις μετά από 5 χρόνια για τα πυρηνικά όπλα

Oi άτυπες συζητήσεις μεταξύ δύο πυρηνικά ισχυρών χωρών έγιναν σε μια περίοδο που οι σχέσεις τους είναι τεταμένες σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο λόγω της ΤαΙβάν.
Wong Yu Liang via Getty Images

Μετά από πέντε χρόνια, ΗΠΑ και η Κίνα κάθισαν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα με το Πεκίνο να δεσμεύεται ότι δεν θα καταφύγει σε απειλές κατά τις Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αμερικανικές πηγές, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν βρεθεί σε σύγκρουση για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές είναι ”ωφέλιμες” παρότι γίνονται στο παρασκήνιο και δεν θεωρούνται επίσημες.

Ωστόσο, οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ των δύο ισχυρών χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έγιναν σε μια περίοδο που οι σχέσεις τους είναι τεταμένες σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Το Πεντάγωνο, εκτιμά ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου αυξήθηκε περισσότερο από 20% μεταξύ 2021 και 2023, δηλώνοντας ότι η Κίνα «θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εάν η έκβαση σε μια πιθανή σύγκρουση με την Ταιβάν, δεν οδηγούσε προς όφελός της.

Η Κίνα ποτέ δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να κάνει χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα της γύρω από το νησί.

Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν μέρος ενός διαλόγου δύο δεκαετιών για τα πυρηνικά όπλα και τη στάση που σταμάτησε μετά την απαγόρευση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση Τραμπ το 2019.

Ο Santoro, ο οποίος διευθύνει το think-tank Pacific Forum με έδρα τη Χαβάη, περιέγραψε ”απογοητεύσεις” και από τις δύο πλευρές κατά τις τελευταίες συζητήσεις, αλλά είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες είδαν λόγο να συνεχίσουν να συνομιλούν. Περισσότερες συζητήσεις σχεδιάζονταν το 2025, είπε.

Δημοφιλή