Κίνα:Aγανάκτηση και fake news σε πόλη υπό lockdown. Βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους με αστυνομικούς

Κάτοικοι της Γκουανγκζού ξεχύθηκαν στους δρόμους, γκρέμισαν οδοφράγματα, αναποδογύρισαν περιπολικά. "Θύματα" της πολιτική "μηδενικών κρουσμάων" και των φημών.
Twitter
Twitter
Twitter

Εικόνες χάους στην βιομηχανική μητρόπολη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας με πλήθος κατοίκων να έχουν ”σπάσει” την καραντίνα που είχε επιβληθεί για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού, βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η οργή για τα δρακόντεια μέτρα στην Κίνα,που επιμένει στην πολιτική των ”μηδενών κρουσμάτων” θέτοντας σε lockdowd ολόκληρες περιοχές και πόλεις, ξεχειλίζει.

Βίντεο και φωτογραφίες από την Γκουανγκζού δείχνουν κατοίκους να αναποδογυρίζουν ένα περιπολικό και να γκρεμίζουν οδοφράγματα που περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με το Ηοnkg Kong Free Press, κάτοικοι φώναζαν ″όχι άλλα τεστ”, πολλοί πετούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους στους αστυνομικούς ενώ σε ένα βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας να έχει πέσει σε μια λίμνη και να κολυμπά για να φτάσει στην αντίπερα όχθη όπου οι περιοχή δεν είναι σε είναι υπό καραντίνα.

Ομάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή.

Τα επεισόδια στην περιοχή Χαϊζού της πόλης είναι η δραματική κορύφωση μια διαρκώς αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή μάλιστα όπου ζουν πολλοί από τους φτωχότερους πλανόδιους εργάτες της πόλης.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν λαμβάνουν κάποια αποζημίωσή για όσο διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν ενώ καταγγέλλουν και την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά όπως και τα πολύ αυστηρά μέτρα για την Covid-19.

Για αρκετές νύχτες, κάτοικοι τσακώνονταν με τους υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων που φορούσαν τις κλασικές λευκέ προστατευτικές στολές μέχρι που την Δευτέρα ήρθε η ”έκρηξη”.

Σε μια προφανή επίδειξη ανυπακοής, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Γκουανγκζού.

Βέβαια μια σειρά από αβάσιμες φήμες, έπαιξαν τον ρόλο τους, όπως αναφέρει το BBC.

Νωρίτερα, διαδίδονταν ”πληροφορίες” πως εταιρείες διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό, πλαστογραφούν τα αποτελέσματα για να αυξήσουν ψευδώς τον αριθμό των λοιμώξεων και να κερδίσου περισσότερα χρήματα.

Και στην βόρεια Κίνα όμως μια σειρά από αβάσιμες φήμες προκαλούν εντάσεις και πίεση στις αρχές.

Όταν αξιωματούχοι στην επαρχία Χεμπέι ανακοίνωσαν ότι στην πόλη Σιτζαζουάνγκ θα σταματήσει η διεξαγωγή μαζικών τεστ αυτό ερμηνεύτηκε, χωρίς στοιχεία φυσικά, ότι πληθυσμός θα ”χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα” για να διαπιστώσουν δήθεν οι επιστήμονες τι θα συνέβαινε εάν ο ιός επιτρεπόταν να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Η συζήτηση περί αυτής της φήμης εμφανίζεται ευρέως σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με hashtag #ShijiazhuangCovidprevention.

Πανικόβλητοι, αρκετοί ντόπιοι άρχισαν να στοκάρουν κινεζικά φάρμακα που λέγεται ότι βοηθούν στη μόλυνση από κορονοϊό ενώ οι προμήθειες στην πόλη λέγεται ότι έχουν σχεδόν τελειώσει.

Αντίστοιχα fake news είχαν οδηγήσει και στην μαζική ”απόδραση” εργαζομένων από εργοστασιακό συγκρότημα Foxconn (όπου κατασκευάζονται και iPhones της Apple) στην κεντρική πόλη Ζενγκζού πριν από δύο εβδομάδες.

Οι τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Κίνα αγωνίζονται να τηρήσουν την πολιτική των ”μηδενικών κρουσμάτων” χωρίς όμως να καταστρέψουν την οικονομία τους ενώ τα τελευταία επίσημα στοιχεία παραγωγής εργοστασίων και πωλήσεων λιανικής δείχνουν τον συντριπτικό αντίκτυπο της πανδημίας και της πολιτικής της Κίνας.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επαρχίες που να αναφέρουν μηδενικά κρούσματα ενώ περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην καρδιά της μεγαλούπολης Τσονγκκίνγκ της δυτικής Κίνας έχουν τεθεί σε ένα είδος lockdown που αναφέρεται ειρωνικά από τους ανθρώπους ως «εθελοντική στατική διαχείριση».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, τους έχουν πει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Στο διαδίκτυο βρίσκει κανείς πολλά ειρωνικά σχόλια ότι η κυβέρνηση της Τσονγκκίνγκ δεν ήθελε να ανακοινώσει μαζικό lockdown την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο μέτρα χαλάρωσης.

Δημοφιλή