Κιβωτός του Κόσμου: Οι αρχές ακολουθούν το δρόμο του χρήματος, οι καταθέσεις κακοποίησης συνεχίζονται

Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα οικονομικά της Οργάνωσης και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου. Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.
.
.
Eurokinissi

«Ποδαρικό» στους ελέγχους για τα οικονομικά της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου έκανε η Οικονομική Αστυνομία και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα ευρήματα είναι σημαντικά.

Ειδικότερα, τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, ή αλλιώς «Μαμα-πρες», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά τα παιδιά συγκόπτοντας τον τίτλο «πρεσβυτέρα», να κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο 50% να είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου. Μάλιστα οι δύο γυναίκες ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμούς της Κιβωτού.

Στους πρώτους ελέγχους έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το παρών και η νέα υπηρεσιακή πρόεδρος του Δ.Σ. της Κιβωτού Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει όπως ανέφερε το dikastiko.gr οι δωρεές και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της Οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου. Χορηγίες και δωρεές γίνονται φύλλο και φτερό από ορκωτούς λογιστές. Το ερώτημα είναι αμείλικτο. Πρόκειται για φάμπρικα και μάλιστα καλοστημένη; Και που πήγαιναν τα χρήματα που μαζεύονταν σε κηδείες και μνημόσυνα για τους σκοπούς της Κιβωτού;

Κιβωτός του Κόσμου: Τα οικονομικά στοιχεία

«Ο έλεγχος θα ανατρέξει σε όλα τα τραπεζικά αρχεία, στις τραπεζικές καταθέσεις του ιδρύματος, στις ροές του χρήματος, αφετέρου στις δαπάνες, σαν τη μισθοδοσία, τα ενοίκια, τα έξοδα τροφής που υπάρχουν και θα ελέγξει αν έχουν γίνει τυχόν υπερτιμολογήσεις» αναφέρεται σύμφωνα με το megatv.

Ειδικότερα, η Κιβωτός του Κόσμου φέρεται να είχε:

– 90 εκατομμύρια έσοδα από χορηγίες από το 2007 έως το 2022

– Ετήσιο πλεόνασμα έως 1 εκατομμύριο

– Αποθεματικό 10 εκατομμύρια

– Κινητή περιουσία 7 εκατομμύρια

– Ακριβά οχήματα

Οι ισολογισμοί θα επανεξεταστούν προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπήρχε «μαύρο ταμείο». Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εξηγεί ορκωτός λογιστής. «Είναι 10 χρόνια που είναι η παραγραφή, αλλά αν αποδειχθεί ότι είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι κακούργημα και μπορεί να πάει πολύ πιο πίσω, δεν παραγράφεται», λέει.

Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα λογαριασμών

Στις έρευνες θα μπει και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που θα διεξάγει έρευνα στα οικονομικά, κινητή και ακίνητη περιουσία, του πατήρ Αντωνίου και του στενού του περιβάλλοντος, με εντολή του επικεφαλής της, ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, θα δοθεί εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχο κτηματολογικών στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν καταθέσεις ή ακίνητα έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο και οχι με χρήματα που προορίζονταν για άλλους σκοπούς.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το νέο Δ.Σ. του Οργανισμού στη διαδρομή για τον έλεγχο των χρημάτων θα μπουν και ορκωτοί λογιστές ενώ θα επιστρατευθεί και δικηγορικό γραφείο, που θα εξετάσει την υπόθεση.

Η πολυτελής ζωή

Πολυτελείς μεζονέτες, ακριβά αυτοκίνητα και κρουαζιέρες περιλαμβάνονται στα όσα περιγράφουν για τον τρόπο ζωής του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας. Σκηνές χλιδής περιγράφουν εθελοντές και πρώην εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού.

Όπως είπαν στο Live News του Mega υπήρξαν σκηνές που τους είχαν προβληματίσει, με τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ. «Ερχόντουσαν και ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα με πανάκριβα αυτοκίνητα στη δομή στην Πωγωνιανή. Porsche Cayenne με φιμέ τζάμια».

Μάλιστα, μετά από 7μερη κρουαζιέρα με παιδιά της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά και ορισμένοι από τους επιβάτες τον είδαν να κατευθύνεται σε σημείο που τον περίμενε οδηγός, μπροστά από ένα άλλο πολυτελές τζιπ. «Όταν αποβιβάστηκαν, μπήκε αυτός σε ένα μεγάλο τζιπ Mercedes, με σκούρα τζάμια για να μην φαίνεται, με οδηγό» δήλωσε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου.

Επίσης, στις κρουαζιέρες δεν πήγαιναν όλα τα παιδιά, αλλά λίγα και εκλεκτά, όπως καταγγέλλουν πρώην εργαζόμενοι της οργάνωσης. Η επιστροφή στην Αθήνα, έβρισκε τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα είτε στη Ραφήνα είτε στην περιοχή της Βραυρώνας όπου βρίσκονταν οι δύο πολυτελείς μεζονέτες τους.

Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Χωρίς τέλος είναι οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη μεταχείριση των παιδιών στην Κιβωτό. Προστίθενται όμως και αυτές για σεξουαλική παρενόχληση και περίεργες συμπεριφορές από στέλεχος της δομής, όπως καταγγέλλει πρώην φιλοξενούμενος στη δομή της Χίου.

«Το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν είχανε έρθει μαζί με τον … για διακοπές στη Χίο, ο … τον έχει σχεδόν σαν υπηρέτη του. Μας είχε πει ότι τον άγγιζε περίεργα, ότι τον ήθελε συνέχεια μέσα στο δωμάτιό του μαζί του. Περνούσαν ώρα μαζί στο δωμάτιό του» ανέφερε σύμφωνα με το megatv.

Τις επόμενες μέρες, παιδιά που βρέθηκαν στη δομή αλλά και πρώην εργαζόμενοι θα περάσουν την πόρτα της εισαγγελίας για να περιγράψουν τα όσα σοκαριστικά καταγγέλλουν ότι έζησαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην «Κιβωτό του Κόσμου». Οι καταθέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τους δύο εισαγγελείς Ανηλίκων να εξετάζουν μάρτυρες με πρώτους πρώην εργαζομένους της Οργάνωσης Κιβωτού.