ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2020 13:34 EET | Updated 05/03/2020 16:52 EET

Κλίμα συναίνεσης στην συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν και εκεχειρία στον ορίζοντα

Στόχος η ενίσχυση των δεσμών Τουρκίας-Ρωσίας είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του.

Anadolu Agency via Getty Images

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Πούτιν- Ερντογάν στο Κρεμλίνο, που έχουν διαρκέσει ήδη πάνω από τρεις ώρες και πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών- με εξαίρεση την παρουσία των ΜΜΕ κατά την έναρξη των συνομιλιών όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άρχισε την Πέμπτη τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους πρόσφατους θανάτους Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Πούτιν, μιλώντας πλάι στον Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές, σε μια σύγκρουση που έχει εκτοπίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε τρεις μήνες, έχει γίνει τόσο έντονη που απαιτούσε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει ότι στη συνάντηση, η οποία προέκυψε από πρωτοβουλία του Πούτιν, θα συμφωνηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης. 

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο ηγέτες ήταν πιθανόν να συμφωνήσουν εν τέλει σε κατάπαυση του πυρός , αφού εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Σύριων ανταρτών- συμμάχων της και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. 

«Η πολιτική διπλωματία θα είναι πιο αποφασιστική από την στρατιωτική διπλωματία», εκτίμησε ο αξιωματούχος.

Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα έχουν βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ να ανακτήσει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα βορειοδυτικά της χώρας. Αυτό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σε έναν εννεαετή πόλεμο, που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα υποβαθμίσει τα περί προσφυγικής κρίσης και κατηγορούν την Τουρκία ότι έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στέλνοντας επαρκείς δυνάμεις στην Ιντλίμπ για να συγκροτούν μια μηχανοκίνητη μεραρχία. Επίσης, εν όψει των συνομιλιών διαμαρτυρήθηκαν για τον ρόλο που φέρονται να παίζουν τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ όσον αφορά στην εκτόξευση επιθέσεων εναντίον οικισμών αμάχων και μια ρωσική αεροπορική βάση. 

Δεδομένα πτήσεων και διαδρομών πλοίων δείχνουν πως η Ρωσία έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις τους στη Συρία από θαλάσσης και αέρος πριν τις συνομιλίες Ερντογάν- Πούτιν. Η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αντισταθούν στην προέλαση των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και να αποφευχθεί ένα κύμα προσφύγων στα νότια σύνορά της. 

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου έχουν σκοτωθεί περίπου 60 Τούρκοι στρατιώτες, και υπάρχει ανησυχία για μια στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας. Ο Πούτιν εξέφρασε την Πέμπτη τη λύπη του στον Ερντογάν για τον πρόσφατο θάνατο 34 Τούρκων στρατιωτών σε ένα αεροπορικό πλήγμα, λέγοντας πως ο συριακός στρατός δεν γνώριζε τη θέση τους. Όπως είπε, ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποφυγή ενός τέτοιου περιστατικού στο μέλλον. 

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι νυχτερινές συγκρούσεις ήταν χαμηλής έντασης για πρώτη φορά εδώ και καιρό εν όψει της συνάντησης στη Μόσχα, ωστόσο κάτοικοι της Ιντλίμπ ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς από τουρκικά στρατεύματα και αεροπορικά πλήγματα από ρωσικές και συριακές δυνάμεις. 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)