Κλιμάκωση κινητοποιήσεων από τους αγρότες: Μπλόκα στις εθνικές οδούς και κάθοδος στην Αθήνα

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες: Ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ενώ καλούν και τον πρωθυπουργό σε διάλογο.
Eurokinissi

Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με μπλόκα στις εθνικές οδούς και κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους αποφάσισαν οι αγρότες μετά την πανελλαδική σύσκεψη που διεξήχθη στη Νίκαια της Λάρισας το μεσημέρι της Τρίτης (6/2).

Οι αγρότες κατέληξαν ειδικότερα σε κοινά αιτήματα και κλιμάκωση του αγώνα, από αύριο Τετάρτη (7/2), με ταυτόχρονους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων. Παράλληλα την ερχομένη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από μπλόκα από όλη την Ελλάδα και οι εισηγήσεις από τα περισσότερα μπλόκα ήταν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.

Ανοιχτή στο διάλογο η κυβέρνηση, αλλά όχι με κλειστούς δρόμους

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοιχτή στον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς κλεισίματος δρόμων. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι διατηρήθηκαν οι ίδιοι πόροι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι στη Θεσσαλία έχει ήδη δοθεί μισό δις. ευρώ και πως θα έρθουν κι άλλα χρήματα, καθώς και ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως τις 30 Ιουνίου σε όλο τους το ποσό.

Οι αγρότες, ωστόσο, επιμένουν ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι πολύ πιεστικό και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Επίσης, για την πρώτη αρωγή που αυξάνεται από πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες μετά από τις πλημμύρες.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Δημοφιλή