Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων εν αναμονή αποφάσεων

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σημερινή συνάντηση με τους αγρότες να προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
,
,
Eurokinissi

Στη Νίκαια της Λάρισας και τον θεσσαλικό κάμπο χτυπά ξανά ο παλμός του αγροτικού κόσμου που θα αποφασίσει σήμερα στις 12.00 για την πορεία των κινητοποιήσεων του.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου και της Καρδίτσας, οι αγρότες ξεκίνησαν από χθες τις συναντήσεις όπου αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων την οποία θα θέσουν στη σημερινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ενώ ζητούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων να κατέβουν οι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας και να αποκλείσουν εθνικούς δρόμους.

,
,
Eurokinissi

Κι αυτό γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν τους ικανοποιούν με τους αγρότες να είναι θετικοί απέναντι σε νέο διάλογο αλλά με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβέρνηση: Η οικονομία πάει καλά αλλά...

Η κυβέρνηση ωστόσο διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

«Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών.

,
,
Eurokinissi

Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Κανείς δεν λέει ότι μία παρέμβαση από μόνη της λύνει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Όμως, νομίζω ότι αναγνωρίζεται μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στην ΕΡΤ υπενθύμισε ότι αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται το μέτρο 5.2 ενώ ξεκαθάρισε ότι ρεύμα σε σπίτι αγρότη δεν έχει κοπεί.

Σε κλιμάκωση προσανατολίζεται ο αγροτικός κόσμος

Χθες, αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για να καταθέσουν ψήφισμα, ωστόσο η Αστυνομία τους απέτρεψε στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Στη Φλώρινα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και έκαναν πορεία με τα τρακτέρ στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού. «Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

,
,
Eurokinissi

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ΕΡΤ, «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ».

Σήμερα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Πολιτική κόντρα για το αγροτικό

Μήνυμα υπέρ των αγροτών έστειλε από την Κοζάνη, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους.

«Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις σας, μην το βάλετε κάτω η δικαιοσύνη μόνο με αγώνες θα μπορέσει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας . Η ΝΔ δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ειρωνεία και το πάθος της για τη φωτογραφία μου πάνω στο τρακτέρ μετά από πρόσκληση αγρότη στο πρώτο από τρία μπλόκα που επισκέφτηκα και που θα είναι το πρώτο από πάρα πολλά μπλόκα που θα επισκεφτώ. Εγώ δεν χρειάζομαι τον κύριο Γκρίνμπεργκ και σκηνοθετημένες πόζες μέσα στην κοινωνία», είπε.

Για εμπαιγμό των αγροτών και αποσπασματικά μέτρα κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην αγροτική κρίση αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τον πρωτοβάθμιο τομέα παραγωγής», τόνισε.
Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθεί την Πέμπτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δημοφιλή