ΤΟ BLOG
26/12/2018 10:33 EET | Updated 26/12/2018 10:33 EET

Κουραμπιέδες με αλεύρι ολικής

magiacook

Άρωμα Χριστουγέννων με αλεύρι ολικής και μαύρη σοκολάτα!

Υγιεινή πρόταση για εσένα που λαχταράς τον κουραμπιέ σου αλλά προσέχεις και την γραμμή σου!
 Γλυκοχιόνισε με άχνη ζάχαρη, αφέσου στο πνεύμα των Χριστουγέννων χωρίς τύψεις και βρες τη μαγεία στη γεύση σου!

Αρκετοί έχουν στραφεί σε διατροφικές επιλογές και τρόπους παρασκευής των γευμάτων τους, επιλέγοντας πρώτες ύλες που δίνουν την μέγιστη δυνατή ενέργεια στον οργανισμό για μεγαλύτερη δύναμη και ευεξία. Λιγότερο κατεργασμένες πρώτες ύλες, όπως είναι το αλεύρι ολικής, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Ακολουθώντας λοιπόν τα μονοπάτια της υγιεινής διατροφής δοκίμασα να φτιάξω την παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες μόνο με αλεύρι ολικής χωρίς προσμίξεις με άλλα αλεύρια που είναι οι περισσότερες συνταγές και το πείραμα πέτυχε! Είναι υπέροχοι!

Έγιναν τα αγαπημένο μου χριστουγεννιάτικο γλυκό για φέτος και η συνταγή είναι απολύτως παραδοσιακή.

Φτιάξτα και άστα μία μέρα. Δεν θα σου πω ψέματα. Την πρώτη μέρα είναι λίγο τραχιά η αίσθηση από το αλεύρι. Μετά όμως, δεν θα σταματάς!!!!!

Είναι τέλειοι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου γλυκά, χορταστικά και υγιεινά μαζί με το πρωινό σου ρόφημα! Με έναν νιώθεις αμέσως αίσθημα πληρότητας και ενέργεια στο φουλ.

Και… μην ντρέπεσαι! Τίναξε τον κουραμπιέ σου για ακόμη πιο υγιεινή διατροφή!

Υλικά για 45 τεμ.

250 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

3 αβγά

1/2 κ.γλ. σόδα (3 γρ.)

2 βανιλέτα ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας

100 γρ, άχνη ζάχαρη

150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη

100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο (2 γεμάτα καπάκια)

100 γρ. θρυμματισμένη μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητας 60% κακάο)

600 γρ αλεύρι ολικής άλεσης από σιτάρι

για το άχνισμα: 500 γρ, άχνη ζάχαρη και 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας.

magiacook

Εκτέλεση


Βήμα 1ο:Παρασκευάζουμε το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο (λιωμένο) και τα αβγά. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με αβγοδάρτη να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά τη σόδα, το άρωμα βανίλιας, την άχνη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το ούζο και τη σοκολάτα. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. (Στη συνταγή που θα δείτε στο βίντεο είχα ξεχάσει το ούζο και τη σοκολάτα και τα πρόσθεσα μετά το αλεύρι!) Ανακατέψτε τόσο, όσο χρειάζεται να «πιει» το μείγμα το αλεύρι. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε όπως ζυμώνουμε το ψωμί γιατί θα αρχίσει να «ξερνάει» το λάδι και το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄.

Βήμα 2ο: Πλάθουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Παίρνουμε στα χέρια μας μείγμα όσο το μέγεθος ενός καρυδιού (περίπου 35 γρ.) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα στρογγυλού δίσκου πάχους 3 cm. (Δείτε πως το κάνω στο βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σας διαλύονται οι κουραμπιέδες καθώς τους πλάθετε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην μεσαία θέση, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 25΄.

Βήμα 3ο:Αρωματίζουμε και γλυκοχιονίζουμε. Αμέσως, με το που βγει το ταψί με τους κουραμπιέδες από το φούρνο ραντίζουμε με λίγο ούζο με γλυκάνισο (ή με ροδόνερο κατά προτίμηση). Θέλουμε να είναι καυτοί οι κουραμπιέδες ώστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα του ούζου και να μείνει μόνο το υπέροχο άρωμά του. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο και να σφίξουν. Για το άχνισμα αρωματίζουμε την άχνη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας. Κοσκινίζουμε στον πάτο ενός επίπεδου σκεύους ένα στρώμα άχνης ζάχαρης και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε σειρά. Κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη και ένα – ένα τεμ. το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

magiacook

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για το άχνισμα με ζάχαρη υπάρχουν δύο εκδοχές. α) Αχνίζετε όταν οι κουραμπιέδες είναι χλιαροί προς κρύοι. Έτσι, έχουν πάντα ωραία εμφάνιση και φαίνονται σαν φρεσκοχιονισμένα λοφάκια όσες μέρες και αν περάσουν. β) Αχνίζετε αμέσως μετά το ράντισμα με το ούζο, πριν δλδ προλάβουν να κρυώσουν πολύ. Καθώς είναι ακόμη ζεστοί οι κουραμπιέδες, λιώνει η άχνη ζάχαρη, εισχωρεί μέσα τους και παίρνουν ακόμη περισσότερη γλύκα. Επιπλέον, μένει πάνω στους κουραμπιέδες μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τον πρώτο τρόπο αχνίσματος και δεν τινάζεται τόσο εύκολα καθώς τους τρώμε. Αν λοιπόν θέλετε τους κουραμπιέδες σας σούπερ γλυκούς επιλέξτε αυτόν τον τρόπο. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν την απόλυτη ομορφιά και χάρη, συγκριτικά με τον πρώτο τρόπο γιατί, καθώς είναι ζεστοί και το βούτυρο δεν έχει σφίξει, η άχνη ζάχαρη το “πίνει” και έτσι λασπώνουν. Σκέψου τον σαν τον κουραμπιέ που γλυκοχιονίστηκε αλλά έχει την εμφάνιση του λόφου όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια!!!!!!

Παρακολουθείστε την συνταγή σε βίντεο:

Αναδημοσίευση από το magiacook.gr