Κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία; Αυτές είναι οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία

dolgachov via Getty Images

Το να κοιμάστε καλά και κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν σε ζεστές θερμοκρασίες να «κολλάνε» στον ανεμιστήρα για να δώσουν στο σώμα την αίσθηση δροσερού αέρα- αλλά τι γίνεται τις βραδινές ώρες; Είναι ασφαλές να κοιμάστε με τον ανεμιστήρα αναμμένο;

Οι απόψεις διίστανται. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα, όμως τα μειονεκτήματα μπορεί να είναι απολύτως επικίνδυνα αν δεν ελέγξετε ότι ο ανεμιστήρας σας λειτουργεί σωστά, ότι έχει δοκιμαστεί από τον κατασκευαστή για την ασφάλεια του και ότι τον έχετε εγκαταστήσει σε ασφαλές περιβάλλον. Δεν θα θέλατε να λειτουργεί ο ανεμιστήρας σας ενώ κοιμάστε, καθώς όχι μόνο θα καθυστερήσετε να αντιδράσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά θα είστε πιο ευάλωτοι σε εισπνοή καπνού ενώ θα είστε ήδη αναίσθητοι.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες σας και άλλες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι σας είναι ασφαλείς, «να ελέγχετε τακτικά ότι οι πρίζες και τα καλώδια είναι σε καλή κατάσταση, ειδικότερα βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια δεν είναι φθαρμένα σχισμένα ή υπερβολικά στριμμένα», λέει ο Steve McEvoy, ένας μηχανικός στο Prism Nova. Και όταν πρόκειται για τους ανεμιστήρες, σταματήστε αμέσως να τους χρησιμοποιείτε αν αρχίσουν να «κάνουν ασυνήθιστους θορύβους ή αν μπορείτε να μυρίσετε ή να δείτε τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης, του καπνού, ή καψίματος οπουδήποτε επάνω του».

Ο ύπνος με αναμμένο ανεμιστήρα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες πολύ επιζήμιες επιπτώσεις στη υγεία σας, αν γίνεται με λάθος τρόπο και χωρίς την κατάλληλη προσοχή.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι ανεμιστήρες μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν αφυδάτωση εάν στοχεύουν κατευθείαν στο σώμα. Σύμφωνα με το Public Health England, «οι ανεμιστήρες μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική αφυδάτωση, οπότε δεν πρέπει να κατευθύνονται άμεσα στο σώμα». Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου, καθώς ο αέρας που φθάνει στο δέρμα δεν εξατμίζει τον ιδρώτα (που σας δροσίζει), με αποτέλεσμα να ιδρώνετε ακόμα περισσότερο, και έτσι να έχετε υπερβολική απώλεια υγρών.

Η αφυδάτωση που προκαλείται από τους ανεμιστήρες μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια κατά τον ύπνο, καθώς πρακτικά δεν τρώτε για οκτώ ώρες.

Μια ξαφνική απώλεια υγρών από τον άμεσο αέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας, ειδικά εάν αυτό είναι ευαίσθητο. Οι ανεμιστήρες δεν μπορεί να προκαλέσουν μόνο ξηρό δέρμα και ελαφρύ ερεθισμό εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, τα μάτια και τους μυς σύμφωνα με το Sleep Advisor.

Εάν είστε ένας από αυτούς τους λίγους που κοιμάται με τα μάτια μισάνοιχτα, «μια σταθερή ροή αέρα θα στεγνώσει τα μάτια σας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό». Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να προχωρήσει στα ιγμόρεια και να στεγνώσει τις ρινικές σας οδούς, καθιστώντας σας «πιο ευαίσθητους σε ρινική συμφόρηση, πνιγηρότητα και πονοκεφάλους ιγμορίτιδας».

Υπάρχουν βέβαια και οι αλλεργίες. Το καλοκαίρι δεν είναι «ευγενικό» προς αυτούς που πάσχουν από αλλεργίες και οι ανεμιστήρες δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Η διαδικασία των συνεχόμενων ντους για να απαλλαγούμε από την περίσσεια γύρης και της τακτικής αλλαγής σεντονιών γίνεται δέκα φορές δυσκολότερη, καθώς οι ανεμιστήρες μπορούν να προκαλέσουν κύματα σκόνης και γύρης για να φτάσουν στα ιγμόρεια σας», αναφέρει το Sleep Advisor.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να παραμείνετε δροσεροί κατά τη διάρκεια αυτών των αποπνικτικών νυχτών, απλά πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι.

Πηγή: Bustle