Πριν την Πρωτοχρονιά το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι θα το πάρουν

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
|
.
.
anjajuli via Getty Images

Πριν την Πρωτοχρονιά αναμένεται να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα τα 250.000 νοικοκυριά τα οποία δικαιούνται μερίδιο από το υπερπλεόνασμα του 2019.

«Η υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε την Πέμπτη στη Βουλή το γενικό πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία θα επιλεγούν τα 250.000 νοικοκυριά.

«Η υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκουρας στη Βουλή, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν άλλα 50.000 άτομα, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί σε σχέση με όσα είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το συγκεκριμένο επίδομα που ορίζεται ως ”κοινωνικό μέρισμα” θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ με υπουργική απόφαση η οποία θα ακολουθήσει θα καθοριστούν στο σύνολο τους τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.

Αναλυτικά, δικαιούχοι είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα 250.000 νοικοκυριά, που αριθμούν 953.000 μέλη, και ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας τα οποία θα ωφεληθούν είναι 19.140.

2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας τα οποία θα ωφεληθούν είναι 163.778.

3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας τα οποία θα ωφεληθούν είναι 40.927.

4η Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας τα οποία θα ωφεληθούν είναι 25.632.

Επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα είναι:

- Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

- Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

- Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Οικονομία δημιούργησε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,4 δισ. ευρώ από τα οποία μειώθηκε το τελικό κόστος του ΕΝΦΙΑ, έχει προβλεφθεί η εμπροσθοβαρής πληρωμή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες δαπάνες των νοσοκομείων και του Υπουργείου Άμυνας. Ταυτόχρονα καλύφθηκαν υποχρεώσεις της ΔΕΗ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).