Κομισιόν: Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προτάσεις για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Εξετάζονται επιλογές για πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση της ζήτησης ρεύματος.
via Associated Press

Η Κομισιόν εξετάζει επιλογές για πλαφόν στις τιμές ενέργειας και για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο των επερχόμενων προτάσεών της για την αντιμετώπιση του ζητήματος του υψηλού κόστους στην ενέργεια, ανέφερε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

«Γίνονται εργασίες πάνω σε έκτακτα μέτρα για τον ηλεκτρισμό» είπε η Μέχθιλντ Βορσντόρφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Κομισιόν, σε συνάντηση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, πρόσθεσε, εξετάζονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΕ μακροπρόθεσμα.

H παρουσίαση των προτάσεων της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές αναμένεται στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ παράλληλα αρκετές χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης και ο πληθωρισμός κινείται στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και δεκαετίες.

Η ΕΕ αναζητεί εναλλακτικές πηγές αερίου, αυξάνει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και προβαίνει σε εθελοντικές μειώσεις/ περικοπές ζήτησης. «Η κατάσταση παραμένει πολύ, πολύ κρίσμη και από πλευράς της Κομισιόν εργαζόμαστε εντατικά εξετάζοντας διαφορετικές πτυχές της ασφάλειας προμηθειών και τιμών ενέργειας» είπε η Βορσντόρφερ. «Υπάρχει ένας κίνδυνος διαταραχής που είναι πολύ ισχυρός, γίνεται ακόμα ισχυρότερος, καθώς ήδη οι μισές χώρες- μέλη επηρεάζονται από διαταραχές, πλήρως ή μερικώς».

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Δημοφιλή