ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2020 11:56 EEST

Κορονοϊός: Αυτοκτόνησε κορυφαία γιατρός πρώτης γραμμής στη Νέα Υόρκη

Δεν άντεχε που δεν μπορούσε να σώσει ασθενείς του Covid-19. «Πεθαίνουν πριν προλάβουμε να τους πάρουμε από το ασθενοφόρο», είχε πει στον πατέρα της.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου.

Τραγική κατάληξη είχε μια γιατρός σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή η 49χρονη Λόρνα Μπριν, έδωσε τέλος στη ζωή της.  

Η Δρ Λόρνα Μπριν εργαζόταν στα επείγοντα του New York-Presbyterian, στο Μανχάταν. Ο πατέρας της 49χρονης είπε στους New York Times: «προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της και την σκότωσε».

Όπως είπε, η κόρη δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Πέθανε στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου έμενε με την οικογένειά της. Η ίδια είχε κολλήσει κορονοϊό όσο εργαζόταν στο νοσοκομείο και επέστρεψε στη δουλειά της μετά από περίπου μιάμιση εβδομάδα, είπε ο πατέρας της.

Το νοσοκομείο την είχε στείλει ξανά στο σπίτι και στη συνέχεια η οικογένειά της «παρενέβη» για να την φέρει στο Σάρλοτσβιλ, είπε ο πατέρας της.

Όπως είπε, την τελευταία φορά που μίλησε με την κόρη του, του είπε πώς οι ασθενείς του Covid-19 πέθαναν πριν καν μπορούσαν να βρουν από τα ασθενοφόρα.

LORNA BREEN / FACEBOOK
Η Δρ Λόρνα Μπριν.

«Ήταν πραγματικά στα χαρακώματα, στην πρώτη γραμμή», είπε ο πατέρας της στους Times.

«Να την επαινέσετε ως ηρωίδα. Είναι και εκείνη ένα θύμα όπως και οποιοσδήποτε άλλος που πέθανε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Λόρνα Μπριν ήταν κοντά με τη θρησκεία, τον Χριστιανισμό και πολύ κοντά με την οικογένειά της. Πήγαινε εθελοντικά μια φορά την εβδομάδα σε έναν οίκο ευγηρίας.

Το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ανέφερε σε μια δήλωση: «Η Δρ Λόρνα Μπριν ήταν μια ηρωίδα που έφερε τα υψηλότερα ιδανικά της ιατρικής στην πρώτη γραμμή του τμήματος των επειγόντων».

Σε ένα δελτίο τύπου για τον θάνατό της, το αστυνομικό τμήμα του Σάρλοτσβιλ περιέγραψε επίσης την Δρ Λόρνα Μπριν ως «ηρωίδα».

Όπως ανέφερε, μετά από ένα τηλεφώνημα στην άμεση δράση, στις 26 Απριλίου, η Μπριν μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο όπου αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της, που είχε προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε σε μια δήλωσή του: «Οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής δεν είναι απαλλαγμένοι από τις ψυχικές ή σωματικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας. Σε καθημερινή βάση αυτοί οι επαγγελματίες λειτουργούν υπό τις πιο αγχωτικές συνθήκες και ο κορονοϊός δημιουργεί επιπλέον στρες».

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει σχεδόν το ένα τρίτο των σχεδόν 1 εκατ. κρουσμάτων Covid-19 των ΗΠΑ.