Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τη «θύελλα» της Όμικρον, ενώ οι ΗΠΑ κινητοποιούν στρατιωτικούς γιατρούς

Ευρωπαϊκές χώρες θέτουν περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ανησυχίες για την οικονομία.
MF3d via Getty Images

Χώρες ανά την Ευρώπη εξέταζαν νέους περιορισμούς σε μετακινήσεις την Τρίτη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε στρατιωτικούς γιατρούς να υποστηρίξουν νοσοκομεία και να συμβάλουν στη μάχη κατά της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, λίγες ημέρες πριν τα δεύτερα Χριστούγεννα της πανδημίας.

Οι λοιμώξεις με Όμικρον πολλαπλασιάζονται ανά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, όπου ένα και μόνο σύμπλεγμα κρουσμάτων Covid-19 σε μια στρατιωτική βάση είχε φτάσει σε τουλάχιστον 180 κρούσματα.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να πλησιάζει» είπε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμαστούν για σημαντική έξαρση της Covid-19.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχουν οι ενήλικες Αμερικανοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι (1 στους 4), ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι σχεδιάζονταν νέα μέτρα για τεστ. Στο μεταξύ, τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ περιλαμβάνουν κινητοποίηση στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού (περίπου 1.000 ατόμων) για την υποστήριξη νοσοκομείων που δέχονται ήδη πίεση.

Το Ισραήλ κατέγραψε τον πρώτο του γνωστό θάνατο από την Όμικρον, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, που μετέδωσαν πως ηλικιωμένος πέθανε στη Μπιρσίμπα τη Δευτέρα.

Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επαναφέρει μερικά ή πλήρη lockdowns ή άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τις τελευταίες ημέρες. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα νυχτερινά κλαμπ και τα μπαρ και οι πολίτες να εργάζονται από τα σπίτια τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από το Σάββατο. Η Νίκολα Στέρτζον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας, παρουσίασε σχέδια για περαιτέρω περιορισμούς σε μεγάλα δημόσια events, περιλαμβανομένων αθλητικών αγώνων, για τρεις εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα. Στη Νέα Ζηλανδία ο Κρις Χίπκινς, υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση της κρίσης της Covid-19, είπε πως η χώρα του, η οποία επέβαλε κάποια από τα σκληρότερα μέτρα για την Covid-19 στον κόσμο, θα καθυστερούσε την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος των συνόρων της μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. «Όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν πως η Όμικρον είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή της Covid-19 ως τώρα» είπε σχετικά.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα προβεί σε νέα βήματα, περιλαμβανομένων των περιορισμών στις ιδιωτικές συναθροίσεις για εμβολιασμούς σε 10 άτομα το πολύ πριν την Πρωτοχρονιά. Ο Σολτς συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων πως τα μεγάλα events, περιλαμβανομένων ποδοσφαιρικών αγώνων, θα γίνονταν χωρίς θεατές.

Ο Κλούγκε του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη πως εντός εβδομάδων η Όμικρον θα κυριαρχούσε σε περισσότερες χώρες της περιφέρειας, ωθώντας ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στα όριά τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν θα επανέφερε νέους περιορισμούς για την Covid-19 στην Αγγλία πριν τα Χριστούγεννα, μα η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση μπορεί να χρειαζόταν να δράσει αργότερα.

Η Σουηδία θα προτρέψει όλους τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι αν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί από αυτό- κι εγώ το ίδιο- μα τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση» είπε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η Όμικρον έχει πλήξει σκληρά τις χρηματαγορές τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, καθώς η πανδημία μειώνει τα ταξίδια και προκαλεί προβλήματα στις αλυσίδες προμηθευτών. Ωστόσο οι μετοχές σημείωσαν άνοδο διεθνώς την Τρίτη.

Στην Αυστραλία, όπου η Όμικρον είναι σε έξαρση μα οι νοσηλείες παραμένουν σχετικά χαμηλά, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους ηγέτες πολιτειών και περιοχών να αποφύγουν περαιτέρω lockdowns.

Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα άνοιγε ομοσπονδιακά κέντρα τεστ για Covid-19 στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα και θα αγόραζε 500 εκατομμύρια rapid tests για το σπίτι που οι Αμερικανοί θα μπορούν να παραγγείλουν online δωρεάν αρχίζοντας από τον Ιανουάριο. Η Όμικρον αντιπροσωπεύει τώρα το 73% όλων των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, τη στιγμή που στις αρχές του μήνα ήταν κάτω από το 1%.

Η παραλλαγή είχε πρωτοεντοπιστεί τον προηγούμενο μήνα στο νότιο τμήμα της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ και έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 89 χώρες. Η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, μα ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους που είναι ήδη εμβολιασμένοι ή που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Πάνω από 274 εκατομμύρια άνθρωποι έχει αναφερθεί πως έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό παγκοσμίως από τότε που άρχισε η πανδημία, περίπου δύο χρόνια πριν. Πάνω από 5,65 εκατομμύρια έχουν πεθάνει.

Ανησυχία για την οικονομία

Στο μεταξύ, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην «υγεία» των οικονομιών της Δύσης, που έχουν περάσει πολλές «θύελλες» από τις αρχές του 2020. «Αυτές οι μεταλλάξεις συνεχίζουν να έρχονται» είπε, όπως αναφέρει το Associated Press, ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Insttute of International Finance. «Ποια είναι η πιθανότητα κάποια στιγμή να έρθει μια πραγματικά κακή; Ουδείς έχει ιδέα. Αυτό το πράγμα μεταλλάσσεται, και είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πει κανείς».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα προκαλέσει προβλήματα σε εργοστάσια και λιμάνια και θα προκαλέσει αναταραχές στη λειτουργία επιχειρήσεων και στις αλυσίδες προμηθευτών, που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών. Επίσης, είναι άγνωστο εάν οι πολίτες θα κλειστούν στα σπίτια τους και πάλι και θα δαπανούν λιγότερα για υπηρεσίες όπως εστιατόρια, συναυλίες, ξενοδοχεία κλπ, ή πώς θα επηρεαστούν τα σχέδια επιστροφής στους χώρους εργασίας. Επίσης, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Όμικρον να μην μπορέσει να επιβραδύνει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ισχυρή ανάκαμψη μετά από μια σύντομη μα έντονη ύφεση λόγω της πανδημίας.

«Δεν ξέρουμε εάν αυτό είναι καλό ή κακό για την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» είπε η Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγος του Kroll Institute. «Απλά δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα».

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή