ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2020 10:35 EEST | Updated 01/04/2020 11:44 EEST

Ο κορονοϊός επιστρέφει στην Ασία: Φόβοι για παγκόσμια καραντίνα χωρίς ορατό τέλος

Ακόμα κι όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάσει πτώση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις μπορεί να παραμείνουν μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

Kevin Frayer via Getty Images
.

Από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ασίας, χώρες και πόλεις που προς στιγμήν φάνηκε ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, ξαφνικά κλείνουν ακόμα περισσότερο τα σύνορά τους και εφαρμόζουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού, υπό τον φόβο ενός νέου, εισαγόμενου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού.

ΠΟΥ: Η επιδημία του κορονοϊού απέχει από το τέλος της στην Ασία

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο προφανές είναι ότι κίνδυνος της επιστροφής του ιού στην Ασία, μετά την εξάπλωσή του στη Δύση, είναι όλο και πιο άμεσος.

Ασιάτες που ζούσαν ή ταξίδευαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και βρέθηκαν στα νέα επίκεντρα της πανδημίας, έτρεξαν πίσω στις πατρίδες τους όταν η καμπύλη της εξάπλωσης έγινε ευθεία. Σχεδόν αμέσως, όμως, χώρες και πόλεις της Ασίας άρχισαν να μετράνε νέα κρούσματα, πολλά εκ των οποίων ανιχνεύονται στους ελέγχους των αεροδρομίων. 

 

Xinhua News Agency via Getty Images
Επιβάτης από την Ευρώπη περνάει από έλεγχο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ν. Κορέας.

 

Κλειστά σύνορα

Η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων που συνδέονται με ταξιδιώτες από το εξωτερικό, οδήγησε την Κίνα, το Χόνγκ Κόνγκ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν, στην ολική απαγόρευση εισόδου ξένων στο έδαφός τους.

Το Χονγκ Κόνγκ, το οποίο ανέφερε μονοψήφιο αριθμό ασθενών, είδε ξαφνικά 65 νέους σε μία μέρα. 

Στην Ιαπωνία, όπου η πορεία της επιδημίας φαινόταν ελεγχόμενη, τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση όταν οι ταξιδιώτες άρχισαν να επιστρέφουν από το εξωτερικό. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και αναμένεται να κάνει το ίδιο για τους Αμερικανούς. 

Η Ν. Κορέα εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους, θέτοντας όλους τους ξένους επισκέπτες σε καραντίνα 14 ημέρων σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις. 

 

ANTHONY WALLACE via Getty Images
Η απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται με λευκές ταινίες σε καφέ του Χονγκ Κόνγκ.

 

Καραντίνα χωρίς τέλος

Οι κινήσεις αυτές είναι λογικό να προκαλούν σημαντική ανησυχία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της μάχης με την πανδημία. Ακόμα κι όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αρχίσει να παρουσιάζει πτώση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις μπορεί να παραμείνουν μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

ΗΠΑ: Πάνω από 4.000 οι νεκροί, ενώ ο Τραμπ προειδοποιεί για δύο «οδυνηρές» εβδομάδες

Διαφορετικά, ο κορονοϊός μπορεί να επιστρέψει δριμύτερος σε κάθε χώρα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων που κυκλοφορούν χωρίς να ξέρουν ότι μολύνουν τους γύρω τους.

Οπως δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάθιου Γκρίφιθ, ναι μεν σε κάποιες περιοχές η καμπύλη της πανδημίας μετατράπηκε σε ευθεία, αλλά «η εισαγωγή κρουσμάτων παραμένει πηγή ανησυχίας.»

Τα πιο ακραία μέτρα που έχουν λάβει χώρες για την επιβολή καραντίνας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χώρες αγωνίζονται να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό τους, αλλά οι εσωτερικές λύσεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος υγείας. Κι επειδή σε πολλά σημεία του πλανήτη δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών, το κλείσιμο των συνόρων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατά τόπους κυβερνήσεις μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. 

Οι εξελίξεις στην Ασία δείχνουν ότι ο έλεγχος της εξάπλωσης αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολος απ′ ότι φανταζόμαστε, με αποτέλεσμα τον υπαρκτό κίνδυνο μιας παγκόσμιας καραντίνας χωρίς ορατό τέλος.