Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή JN.1 που εξαπλώνεται ραγδαία στον κόσμο

Τί αναφέρει ο ΠΟΥ.
via Associated Press

Μια υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξαιτίας της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ. Ωστόσο προειδοποιεί ότι η Covid και άλλες λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία βρίσκονται επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο ιός που προκαλεί την Covid αλλάζει συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη νέων παραλλαγών. Η παραλλαγή Oμικρον είναι η παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Oμικρον – συμπεριλαμβανομένου του JN.1 – αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.

Η JN.1 είναι επί του παρόντος η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15 έως 29% των λοιμώξεων.

Χειμερινό κύμα

Η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Sars-Cov-2 [κορονοΐός] εν μέσω ενός κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ.

Υπάρχουν ακόμη περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το πόσο ικανή είναι η JN.1 να παρακάμψει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι οι άνθρωποι αρρώστησαν περισσότερο με αυτή την παραλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες.

Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν στοιχεία για τους ανθρώπους που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid έχει μειωθεί δραματικά.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή