ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2020 10:17 EEST | Updated 10/04/2020 15:14 EEST

Σπάει το όριο των 100.000 νεκρών η πανδημία - Σε Ευρώπη και ΗΠΑ το 85% των θανάτων και το 80% των ασθενών

1.900 νεκροί ξανά σε μια μέρα στις ΗΠΑ ενώ κατακόρυφη αύξηση σε Βέλγιο και Ιταλία, σταθερά άνω των 800 οι νεκροί σε ημερήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ASSOCIATED PRESS
Μαζικές ταφές το Χαρτ Άιλαντ (Νέα Υόρκη)

Με τα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ να αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% του συνόλου που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών στο 85% συνεχίζεται η επέλαση το κορονοϊού που σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 100.000 θανάτων. 

Η ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εισέλθει σε φάση κορύφωσης τη επιδημίας μετρώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ασθενείς και περισσότερα από 16.000 θύματα ενώ η Βρετανία και η Γαλλία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες σοκάρουν με τον αριθμό νεκρών που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες σε ημερήσια βάση, ξεπερνώντας τους χειρότερους θλιβερούς καθημερινούς απολογισμούς σε Ισπανία και Ιταλία. Οι δύο τελευταίες βλέπουν αυξομειώσεις στους αριθμούς των νεκρών και μία σημαντική μείωση ή και σταθεροποίηση για κάποια 24ωρα του αριθμού των νέων κρουσμάτων. 

Συνολικά από τα τέλη Δεκεμβρίου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Κίνα, μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει 1.619.0517  άνθρωποι, 96.966  έχουν χάσει τη ζωή τους και 365,847 έχουν αναρρώσει. Εκ του 1.156.238 ανοιχτών υποθέσεων ασθενών, η κατάσταση της υγείας για ένα 4% (49.170) χαρακτηρίζεται σοβαρή ή κρίσιμη. 

ΙΗΜΕ: Πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα

Υπό αστυνομική επιτήρηση οι εκκλησίες το Πάσχα – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Κορονοϊός: 500 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια

 

ΗΠΑ - 16.697 νεκροί, 468.895 ασθενείς

Για τρίτη συνεχόμενο 24ωρο η χώρα κατέγραψε εξαιρετικά αριθμό νεκρών φτάνοντας την Πέμπτη τους 1.900 ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 33.536 που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα. Στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σχεδόν ο 1/3 των κρουσμάτων παγκοσμίως ενώ σε αριθμό νεκρών την ξεπερνά μόνο η Ιταλία η οποίας όμως δίνει μάχη με την επιδημία περισσότερο καιρό. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μέρες σπάσε κάθε ρεκόρ παγκοσμίως στις ημερήσιες καταγραφές νέων ασθενών και κρουσμάτων.

Καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ: 16,5 εκατ. άνεργοι σε τρεις εβδομάδες

Ισπανία -15.843 νεκροί, 157.022 ασθενείς

Έχοντας πάρει εδώ και καιρό πια τα σκήπτρα από την Ιταλία παραμένει σταθερά η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργή εστία εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο εδώ και μια εβδομάδα καταγράφεται μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και νέων θανάτων παρά τις μικρές αυξομειώσεις. Την Πέμπτη ανέφερε 5.002 και 655 αντίστοιχα και σήμερα μέχρι στιγμής 3.700 και 396 αντίστοιχα. 

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images
Η ακολουθία της Μ.Τετάρτης των Καθολικών σε εκκλησία στην Κορσική. 

 

Ιταλία - 18.279 νεκροί, 143.626 ασθενείς

Η γενικότερη τάση μείωσης των νέων θανάτων και κρουσμάτων παραμένει αν και την Πέμπτη παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν τους 610 καθώς και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 4.204. 

  • Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι ενισχυμένοι κατά την διάρκεια των γιορτών του Πάσχα ώστε να εμποδιστούν οι άνευ λόγο μετακινήσει πολιτώνανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε. Οσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την μετακίνησή τους, θα υποστούν κυρώσεις, λέει η υπουργός. Οι ιταλικές αρχές φοβούνται ότι το τριήμερο του Πάσχα, σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό, θα βγάλουν τους ανθρώπους στους δρόμους με κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών της επιδημίας. «Κατανοώ ότι... οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα...αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τώρα την επιφυλακή με ανεύθυνες συμπεριφορές».

«Περί μετάδοσης»: Ο συγγραφέας Πάολο Τζορντάνο από τη Ρώμη για την πανδημία

Γερμανία - 2.607 νεκροί, 118.235 ασθενείς

Υψηλός ήταν για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 4.939 και των θανάτων που ανήλθαν σε 258 ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα στον αριθμό των ασθενών, ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει γενικά μια τάση ανόδου ή σε κάποιες περιπτώσεις απλά παραμένει υψηλός. 

Το κάπνισμα ανοίγει την πόρτα στον κορονοϊό – Τι έδειξε έρευνα

LUCAS BARIOULET via Getty Images
Οι μάχες που δίνονται μέσα στην εντατική. Νοσοκομείο Φράνκο - Μπιτανικ, Παρίσι. 

 

Γαλλία - 12.210 νεκροί, 117.749 ασθενείς

Και πάλι η χώρα κατέγραψε έναν εξαιρετικά  υψηλό αριθμό νεκρών την Πέμπτη. Για την ακρίβεια οι 1.341 θάνατοι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί στη χώρα ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τους 4.799. Σημειώνεται πως και στις δύο κατηγορίες η χώρα παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις γεγονός που αποδίδεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση και η αναφορά σε  μια ημέρα απωλειών που σημειώθηκαν περασμένες ημέρες όπως στις υποθέσεις με τους θανάτους στα γηροκομεία.

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων - Οι αιματολογικές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19

Ιράν - 4.232 νεκροί, 68.192 ασθενείς

Η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει εδώ και περίπου μια εβδομάδα την πιο σταθερή πορεία μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων από τη μία μέρα στην άλλη ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα για τους θανάτους. Την Παρασκευή αναφέρθηκαν 1.972 και 122 αντίστοιχα. 

Max Cavallari via Getty Images
Σοκολατένια αυγά για γιατρούς και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Μπολόνια στην Ιταλία. 

 

Ηνωμένο Βασίλειο- 7.978 νεκροί, 65.077 ασθενείς

Η χώρα κατέγραψε για δεύτερη μέρα την Πέμπτη έναν από τους τρεις υψηλότερους αριθμούς νέων θανάτων στον κόσμο φτάνοντας τους  881 (δεύτερος υψηλότερος για τη χώρα μετά τους 938 την Τετάρτη). Ο δε αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 4. 344. 

  • Αναφορές για έως και 1.000 νεκρούς ηλικιωμένους σε οικους ευγηρίας, ιδρύματα ανιάτων κ.α ανάλογες δομές βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει κατ′ αποκλειστικότητα ο  Guardian. Ανάλογες τραγικές καταστάσεις κυρίως σε γηροκομεία με δεκάδες ή και εκατοντάδες νεκρούς που ασθενούν από κορονοϊό, δεν εισάγονται στα νοσοκομεία και τελικά πεθαίνουν χωρίς οι θάνατοι να περιλαμβάνονται καν στον επίσημο απολογισμό θυμάτων από κορονοϊό έχουν αποκαλυφθεί σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Πορτογαλία κ.α. 

Θάνατοι ηλικιωμένων από κορονοϊο και σε γηροκομεία της Πορτογαλίας- Τι συνέβη σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ν.Κορέα

«Οι φτωχοί είναι oι ευάλωτοι». Δημοσιογράφος του BBC ασκεί κριτική στην βρετανική κυβέρνηση και γίνεται viral

Leon Neal via Getty Images
Χειροκρότημα για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία. 

 

Τουρκία - 908 νεκροί, 42.282 ασθενείς

Ενώ σταθερά παρουσιάζει υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, εξίσου σταθερά παρουσιάζει σχετικά χαμηλό αριθμό νέων θανάτων παρά τις μικρές αυξήσεις. Την Πέμπτη οι αρχές ανακοίνωσαν 96 νεκρούς, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα, καθώς και 4.056 νέα κρούσματα, αριθμό περίπου ίδιο με την Τετάρτη που σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ.  

Βέλγιο - 3.019 νεκροί, 26.667 ασθενείς

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών σήμερα που εκτινάχθηκαν στους 496  αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα ενώ αυξήθηκε ξανά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα 1.684 που ναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος. 

Chris McGrath via Getty Images
"Έχω δει πολέμους, πολλές στρατιωτικά πραξικοπήματα, διαδηλώσεις, ταραχές αλλά δεν έχω δει τίποτα σαν αυτή την πανδημία που επηρρεάζει όλο τον πλανήτη και τη χώρα μου" λέει ο 75χρονος φαρμακοποιός, Τουλάι στην Κωνσταντινούποη. 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ουγγαρία: Τα κρούσματα κορονοϊού που έχει καταγράψει αυξήθηκαν σε μια μέρα κατά 210 και ανέρχονται πλέον σε συνολικά 1.190, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε νέα κρούσματα που καταγράφεται σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά αυτά στοιχεία.

Βόρεια Μακεδονία: Ο πρώην πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι τέθηκαν σε υποχρεωτική απομόνωση στα σπίτια τους, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με δημοσιογράφο που προσβλήθηκε από κορονοϊό. Το διαγνωστικό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο αρχηγός του VMRO-DPMNE ήταν αρνητικό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο Ζόραν Ζάεφ.

Ρουμανία: Απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών, αλεύρων, ζάχαρης και άλλων αγροτικών προϊόντων διατροφής, κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

 

Ιαπωνία: Η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο ζήτησε από κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν και η παλαιά πρωτεύουσα της χώρας, το Κιότο, προειδοποίησε τους τουρίστες να αποφεύγουν την πόλη καθώς η Ιαπωνία παλεύει με τον κορονοϊό εν μέσω φόβων ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πολύ λίγα και ελήφθησαν με καθυστέρηση. Επιχειρήσεις όπως καταστήματα ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ καλούνται να κλείσουν και τα εστιατόρια να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας τους. Τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών σπιτιού και τα κουρεία θα εξαιρεθούν, σε μια παραχώρηση προς την κεντρική κυβέρνηση. Ο Άμπε κήρυξε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες. Στην Ιαπωνία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προβλέπει υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι ούτε κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με και εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από την προθυμία των πολιτών.

Σλοβενία: Με την ταυτότητά τους ή άλλο δημόσιο έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί την ηλικία τους, θα μπορούν να πηγαίνουν στα παντοπωλεία οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 65 ετών στη Σλοβενία, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων τα οποία εφαρμόζονται και στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Σλοβενία (από τα μέσα Μαρτίου), είχαν προβλεφθεί συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών μπορούν να κάνουν τις αγορές τους (από τις 8 έως τις 10 το πρωί και μία ώρα πριν το κλείσιμο των καταστημάτων). Με το νέο μέτρο, οι σλοβενικές Αρχές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η ατομική προστασία και προφύλαξη των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες από τον κορονοϊό.

SANJAY KANOJIA via Getty Images
Lockdown και στην Ινδία. 

 

Πολωνία: Μπορεί να φτάσει στην κορύφωση της επιδημίας  τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ. ”Φαίνεται ότι αν διατηρήσουμε την πειθαρχία μας, υπάρχει πιθανότητα η αύξηση των κρουσμάτων να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο τις ερχόμενες μέρες και αργότερα να επιβραδύνεται σταδιακά”, δήλωσε ο Μίλερ στο δημόσιο δίκτυο TVP Info. Η Πολωνία είχε καταγράψει ως χθες Πέμπτη 5.575 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 174 θανάτους.

Κίνα: Ένας νέος θάνατος και 42 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν την Πέμπτης, ενώ τα 38 ήταν εισαγόμενα. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 3.336. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται σε 81.907.

Ισημερινός: Περίπου 100 κρατούμενοι σε έξι φυλακές του Ισημερινού άρχισαν να κατασκευάζουν φέρετρα για τα θύματα του νέου κορονοϊού. Προορίζονται κυρίως για την περιοχή Γουάγιας και την πρωτεύουσά της Γουαγιακίλ, που έχουν πληγεί σοβαρά από την επιδημία της Covid-19 στη χώρα. Κατασκευάζονται ε δαπό ξύλο που προέρχεται από παράνομη υλοτομία και έχει κατασχεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από το οποίο αναμένεται να προέλθουν περίπου 734 κμ ξυλείας. Ο Ισημερινός έχει καταγράψει 4.965 κρούσματα και 272 θανάτους.

Sponsored Post