Κόσοβο: Εγκρίθηκε το αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης - Οργή Σερβίας κατά Μπακογιάννη

Το πρωτοφανές αίτημα, καθώς δεν αναγνωρίζουν όλα τα μέλη του ΣτΕ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές.
H πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι φτάνει για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.
H πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι φτάνει για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023.
via Associated Press

Ανοιγει ο δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ένα πανευρωπαϊκό όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς την Τρίτη (16 Απριλίου), καθώς η κοινοβουλευτική του συνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεση της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη που συνιστά την ένταξη, με τους εκπροσώπους ακόμη και των κρατών που δεν το αναγνωρίζουν επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος να ψηφίζουν υπέρ.

Η αίτηση, πρωτοφανής καθώς δεν αναγνωρίζουν όλα τα μέλη του ΣτΕ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές, μετά από τρίωρη συζήτηση και πάνω από 65 παρεμβάσεις.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) συνέστησε να προσκληθεί το Κόσοβο ως μέλος, βάσει της καταστατικής έκθεσης της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη (Νέα Δημοκρατία/ΕΛΚ).

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ”σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό εργαλείο” και ευθυγραμμίζεται με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε επίσης ότι ”η ιδιότητα του μέλους θα ενίσχυε τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου”.

Η τελική απόφαση για την ένταξη εναπόκειται πλέον στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, η οποία θα συνεδριάσει τον Μάιο. Για την έγκριση της ένταξης της Πρίστινα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς
O υπηρεσιακός πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς
via Associated Press

Πυρά Σερβίας κατά Μπακογιάννη - «Ανοίξατε το Κουτί της Πανδώρας»

Το βασικό επιχείρημα της Σερβίας ήταν ότι η αποδοχή του Κοσόβου στο ΣτΕ θα σφράγιζε τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Σέρβων στην περιοχή και θα θεωρούνταν ένα βήμα προς την αναγνώριση της εθνικής του κυριαρχίας.

Η εκπρόσωπος της Σερβίας Biljana Pantić Pilja αποκάλεσε την κα. Μπακογιάννη ”υποκρίτρια”, προσθέτοντας, ότι η Σερβία είναι ”ένα μικρό έθνος, αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ”.

Η Biljana Pantić Pilja, επεσήμανε ότι η αποδοχή του Κοσόβου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι η έκθεση της Ντόρα Μπακογιάννη είναι η απόδειξη ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των κρατών δεν σημαίνουν τίποτα για εκείνη.

″Θέλω να σας συγχαρώ γι′ αυτό που κάνετε σήμερα, διότι θα μείνετε στην ιστορία ως κάποιος που, με τον πιο βάναυσο τρόπο, παραβίασε όλους τους κανόνες”, πρόσθεσε, δήλωση που της απέφερε μια γρήγορη επίπληξη από την πρόεδρο του σώματος.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη» αναφέρει στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας Oleksii Goncharenko κάλεσε τη Σερβία να συνεργαστεί με την ΕΕ και τους γείτονές της, να ”γυρίσει σελίδα” και ”να προχωρήσουμε μαζί”, δήλωση που χαιρετίστηκε από το Επιμελητήριο.

″Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξαναχτίσετε τη σερβική αυτοκρατορία (...) να σπάσετε αυτή τη σύνδεση με τον Πούτιν”, είπε.

Αρκετοί ομιλητές σημείωσαν πώς η αποδοχή του Κοσόβου θα επέτρεπε την παρακολούθηση και την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με τη σερβική μειονότητα.

Ο Γερμανός Knut Abraham δήλωσε ότι το ΣτΕ προσφέρει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι ”δεν θα είχε νόημα να αρνηθούμε στις μειονότητες την πρόσβαση στα μέσα που μπορεί να προσφέρει αυτός ο θεσμός: εισηγητές, παρατηρητές και κυρίως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Πηγή: Euractiv

Δημοφιλή