Ασκηση ετοιμότητας η Μεγάλη Εβδομάδα

Η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, θα κρίνει πολλά για την συνέχεια.
Προετοιμασίες για άνοιγμα σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.
Προετοιμασίες για άνοιγμα σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Από το Σάββατο άνοιξε κι άλλο η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα (εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, κλπ), ενώ και η κυβέρνηση φροντίζει να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας.

«Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας», είπε –μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες, ενώ ανάλογη εικόνα δίνουν και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Στο μυαλό όλων είναι η ημερομηνία-ορόσημο, η 15η Μαϊου, όταν δηλαδή θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες του ο τουρισμός. Μέχρι τότε ο στόχος είναι διττός. Και να περιοριστεί η διασπορά μέσω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων (μάσκα, υποχρεωτικά self-test, αποφυγή συνωστισμού, αποστάσεις), αλλά και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τείχος ανοσίας που χτίζεται, μέσω της αύξησης των εμβολιασμών.

Το αν θα μας βρει όμως η έναρξη της τουριστικής περιόδου με βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κριθεί εν πολλοίς από την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Το στοίχημα των εκκλησιών

Μεγάλη Εβδομάδα- εκτός από κατάνυξη- σημαίνει περισσότεροι πιστοί στις εκκλησίες της χώρας. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα πειθαρχήσει στα μέτρα ο κόσμος που θα πάει στους ναούς; Θα αποφευχθούν οι συναθροίσεις, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης εντός και εκτός των εκκλησιών;

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη θα τονίζουν την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν για τη λειτουργία των εκκλησιών. Το ερώτημα είναι αν θα εισακουστούν.

Ήδη οι αρχές –μέσω των αυστηρών ελέγχων μέσα στο Σαββατοκύριακο- φαίνεται ότι πέτυχαν να εμποδίσουν τα ταξίδια προς την περιφέρεια μεγάλου αριθμού εκδρομέων, οι οποίοι ουσιαστικά αγνόησαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Άρα μειώθηκε ο κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού από την Αττική και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές που δεν έχουν τόσο υψηλά ιικά φορτία.

Στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, καθώς τις τρεις εβδομάδες που έχει επαναλειτουργήσει δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνωστισμού, ενώ και οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές δείχνουν να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα (1 άτομο ανά 25 τμ, μάσκες, αποστάσεις).

Η ανησυχία λοιπόν της κυβέρνησης είναι η συμπεριφορά των πολιτών στις εκκλησίες αλλά και σε ανοιχτούς χώρους που μοιραία θα μαζεύεται κόσμος, τουλάχιστον μέχρι τις 3 Μαϊου, όταν θα ανοίξει και η εστίαση.

Ατομική ευθύνη

Η χαλαρότητα που αναμένεται λόγω των ημερών, η κόπωση των πολιτών μετά από τόσους μήνες περιορισμών, η εορταστική διάθεση που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, είναι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Και από την στιγμή που είναι αδύνατο να βρίσκεται ένα περιπολικό έξω από κάθε ναό ή αστυνομικοί σε κάθε πλατεία, όλα θα κριθούν από την ατομική ευθύνη.

Το βέβαιο είναι ένα. Κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ένα «πισωγύρισμα». Γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει νέα ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανατροπή του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με άλλες δραστηριότητες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, όπως πχ την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Αλλά και την ανάγκη επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων σε άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, κάτι που ίσως να επηρεάσει και τον μεγάλο στόχο, δηλαδή το άνοιγμα του τουρισμού.

Δημοφιλή