Κρίση στη Λιβύη: Οργισμένες διαδηλώσεις σε πόλεις κατά των αντιπάλων ηγετών

Η χώρα «βράζει» ξανά: Εισβολή στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, μεγάλη διαδήλωση στην Τρίπολη.
Hazem Ahmed via Reuters

Η οργή των πολιτών της Λιβύης για τους αντίπαλους ηγέτες της χώρας φάνηκε να ξεχειλίζει την Παρασκευή, καθώς διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στα δυτικά.

Οι διαδηλωτές στο Τομπρούκ, που κατηγορούν το κοινοβούλιο για προδοσία και κλοπή δημοσίου χρήματος, οκτώ περίπου χρόνια μετά την εκλογή του, εισέβαλαν στο κτίριο και έβαλαν φωτιά σε τμήματά του, με τις δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί να αποσύρονται. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν online και επιβεβαιώθηκαν ως αυθεντικά από κατοίκους της πόλης, οι διαδηλωτές φώναζαν και πανηγύριζαν καθώς οι φλόγες υψώνονταν δίπλα στο κτίριο.

Με πολιτικές παρατάξεις σε διαμάχη για τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά την αποτυχία στην πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκλογών πέρυσι, η Λιβύη φαίνεται να βυθίζεται ξανά στον διχασμό και τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες καταρρέουν σταδιακά. Διαδηλώσεις για τις διακοπές ρεύματος έλαβαν χώρα στους δρόμους πολλών πόλεων, με τους πολίτες να αψηφούν τις ένοπλες παρατάξεις για να εκφράσουν την οργή τους ως προς τις αποτυχίες που έχουν κάνει ιδιαίτερα τη ζωή ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας ηλεκτρικό ρεύμα, αποδοκιμάζοντας τις ένοπλες παρατάξεις και τους πολιτικούς και απαιτώντας εκλογές, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα εναντίον της ελίτ που κυβερνά εδώ και χρόνια. Αργότερα την Παρασκευή δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση δίπλα στο κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά της κυβέρνησης, φωνάζοντας «θέλουμε ρεύμα, θέλουμε ρεύμα».

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και στη Βεγγάζη, την Αλ Μπάιντχα και τη Μισράτα, καθώς και μικρότερες πόλεις, υποδεικνύοντας πως η οργή για την κατάσταση έχει εξαπλωθεί ευρέως εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων που διεκδικούν την εξουσία στη χώρα.

«Κουραστήκαμε, κουραστήκαμε! Το έθνος θέλει να ανατρέψει κυβερνήσεις! Θέλουμε ρεύμα!» φώναζαν διαδηλωτές στην Τρίπολη, εν μέσω συνθημάτων υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Επίσης φώναζαν συνθήματα κατά των ενόπλων παρατάξεων που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Λιβύης: «Όχι στις πολιτοφυλακές. Θέλουμε αστυνομία και στρατό». Συγκρούσεις φάνηκαν να λαμβάνουν χώρα γύρω από την Πλατεία Μαρτύρων.

«Κόλαση»

«Είμαι εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθώ εναντίον όλων των αξιωματούχων που έφεραν αυτή τη χώρα στην κόλαση» είπε ο Ομάρ Ντερμπάλ, 23 ετών, φοιτητής. «Είμαστε μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που έχει διακοπές ρεύματος καθημερινά. Αυτό σημαίνει πως τη χώρα κυβερνούν διεφθαρμένα άτομα» πρόσθεσε.

Στην πόλη αλ Κούμπα στην ανατολική Λιβύη, από όπου κατάγεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, δεκάδες κάτοικοι απαιτούσαν την πτώση όλων των κυβερνήσεων και πολιτικών σωμάτων λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Σημειώνεται πως ο τομέας της ηλεκτροδότησης στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από χρόνια πολέμου και πολιτικού χάους, με τις επενδύσεις να σταματούν, τις εργασίες συντήρησης να εμποδίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλούνται ζημιές στις υποδομές.

Μια μεταβατική κυβέρνηση ενότητας πέρυσι δεσμεύτηκε να λύσει τα προβλήματα, μα αν και έβγαλε συμβόλαια για εργασίες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, κανένας δεν τέθηκε σε λειτουργία, ενώ οι πολιτικές διαμάχες έχουν εμποδίσει τις περαιτέρω εργασίες.

Στο μεταξύ, με το κοινοβούλιο που εδρεύσει στα ανατολικά να αναθέτει στον Φάθι Μπασάγα να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης ενώ ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία, το πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται ικανό να χειροτερέψει την κατάσταση. Σημειώνεται πως ο Ντμπεϊμπά είπε ότι υποστηρίζει την απαίτηση των διαδηλωτών για εκλογές, λέγοντας πως όλοι οι θεσμοί της χώρας πρέπει να αλλάξουν.

Παρατάξεις της ανατολικής Λιβύης έχουν αποκλείσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, περιορίζοντας την παροχή καυσίμων σε μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και προκαλώντας περισσότερα μπλακάουτ.

Η Λιβύη παραμένει σε χάος από το 2011, που η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση ανέτρεψε τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Επίσης, η χώρα αποτελεί σημαντικό σημείο αναχώρησης για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

O ρόλος της Τουρκίας

Σημειώνεται πως η Τουρκία είναι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη: Η Άγκυρα παρεμβαίνει ανοιχτά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ έχει υπογράψει δύο μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης: Το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ένα μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που προέβλεπε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων και χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων στη χώρα. Ως εκ τούτου, επιδιώκει τη διατήρηση των ερεισμάτων της, ενώ σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και δεν βγουν αυτοί που υποστηρίζει θεωρείται πως κινδυνεύουν οι συμφωνίες της. H Τουρκία (η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία πρακτικά έσωσε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ της ανατολικής Λιβύης) επίσης επικύρωσε πρόσφατα την παράταση της παραμονής δυνάμεών της στη χώρα για άλλους 18 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Ντμπεϊμπά έχει πει για τα τουρκολιβυκά μνημόνια πως υποστηρίζουν τα συμφέροντα των δύο χωρών. O Μπασάγα, από πλευράς του, έχει πει ότι η δική του κυβέρνηση υποστηρίζει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ωστόσο και ο ίδιος έχει δηλώσει πως έχει «πολύ ισχυρή σχέση» με την Τουρκία, προσθέτοντας πως «οι σχέσεις μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκαν ποτέ».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Daily Sabah

Δημοφιλή