Κρίση στη Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες κοντά στην Τρίπολη, εν μέσω εκκλήσεων για τερματισμό τους

Συνεχίζεται η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης ανέφερε πως 21 άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα 27 έχουν τραυματιστεί σε μάχες κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, σύμφωνα με το BBC.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζήτησε να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις και να αρχίσουν συνομιλίες.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνουν από τα ανατολικά, με σκοπό να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Τρίπολη. Ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σεράζ τον κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος και υποστηρίζει πως οι αντάρτες θα αντιμετωπιστούν με χρήση ισχύος.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου, που σκοτώθηκε το Σάββατο. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ ανέφεραν πως έχουν χάσει 14 μαχητές.

Νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ζητήσει δίωρη κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι απώλειες και οι άμαχοι, ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, είπε πως οι ΗΠΑ «προβληματίζονται βαθιά σχετικά με τις συγκρούσεις κοντά στην Τρίπολη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

«Αυτή η μονομερής εκστρατεία εναντίον της Τρίπολης θέτει αμάχους σε κίνδυνο και υπονομεύει τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, για όλους του Λίβυους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διεθνείς δυνάμεις έχουν αρχίσει να εκκενώνουν προσωπικό από τη Λιβύη εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Οι δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ προελαύνουν από τα νότια και τα δυτικά της πόλης από την Πέμπτη. Ο ΟΗΕ ανέφερε πως η έκκλησή του για εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους έχει αγνοηθεί και πως οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης λένε πως αδυνατούν να εισέλθουν σε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις. Ωστόσο, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε στο AFP πως «εξακολουθούν να ελπίζουν για μια θετική αντίδραση».

Την Κυριακή ο LNA ανέφερε πως πραγματοποίησε το πρώτο του αεροπορικό πλήγμα, μία ημέρα αφού η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) έπληξε τις δυνάμεις του από αέρος το Σάββατο.

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο νότια της πρωτεύουσας, για το οποίο ο στρατηγός Χαφτάρ είχε πει νωρίτερα πως είχε τεθεί υπό τον έλεγχό του. Δυνάμεις πιστές στη GNA επιβράδυναν την προέλασή του, και την Κυριακή εκπρόσωπος της GNA είπε στο Al Jazeera TV πως σκοπός πλέον είναι η «εκκαθάριση» όλης της χώρας.

Η US Africa Command, υπεύθυνη για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική, ανακοίνωσε πως λόγω της «αυξανόμενης αναταραχής» απομάκρυνε προσωρινά ένα απόσπασμα αμερικανικών δυνάμεων, μα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Υπήρξαν αναφορές για χρήση αμφίβιων σκαφών σε αυτή την επιχείρηση. Η Ινδή υπουργός Εξωτερικών, Σούσμα Σουάρατζ, είπε πως ολόκληρη η 15μελής ινδική ειρηνευτική δύναμη εκκενώθηκε από την Τρίπολη, επειδή «η κατάσταση στη Λιβύη χειροτέρεψε ξαφνικά». Η ιταλική πολυεθνική πετρελαϊκή Εni αποφάσισε να απομακρύνει το ιταλικό της προσωπικό από τη χώρα, ενώ και ο ΟΗΕ αναμένεται να αποσύρει το μη απαραίτητο προσωπικό.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τρόφιμα και καύσιμα, ωστόσο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει πως πολλοί από αυτούς που βρίσκονται κοντά στις μάχες παραμένουν στα σπίτια τους προς το παρόν, λόγω φόβων για λεηλασίες αν φύγουν.

Δημοφιλή