Λαϊκές Αγορές στις γειτονιές όλης της Ελλάδας. Μία ιστορία που κρατάει 96 χρόνια. Η πρώτη έγινε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και κρατάει γερά και παραδοσιακά μέχρι σήμερα, με παραγωγούς και εμπόρους, στους πάγκους τους, χειμώνα/καλοκαίρι.

Τα τελευταία δύο χρόνια οργανώθηκαν σε Ομοσπονδία. Και για πρώτη φορά Κυριακή 1η Ιουνίου, οργανώνουν το πρώτο τους Συνέδριο. Στην Αθήνα. Στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Φροντισμένο από τον έμπειρο δημοσιογράφο Χάρη Πασβαντίδη, την Χαιντί Λαζάνη στην Επικοινωνία και με βαρύ χαρτί τον Στράτο Φαναρά ο οποίος θα παρουσιάσει μία πολύ σημαντική έρευνα που αφορά τους πρωταγωνιστές πίσω από τους πάγκους και τον κόσμο που ψωνίζει.

Advertisement
Advertisement

Μιλώντας σε βίντεο σύνδεση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σταύρο Μελά, καταγράψαμε τα εξής:

Ότι οι Λαϊκές Αγορές ετοιμάζονται να αλλάξουν όψη με σύγχρονα κιόσκια που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς πάγκους.

Και ότι γίνονται εργώδεις συζητήσεις με Περιφέρειες και Δήμους για να υπάρξει και λειτουργία Λαϊκών απόγευμα και βράδυ έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν είναι σε θέση να ψωνίσουν τα πρωινά. Σε αυτό το αίτημα ένα βασικό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί είναι ο φωτισμός και κυρίως τους χειμερινούς μήνες που νυχτώνει νωρίς.

Όπως θα ακούσετε και θα δείτε στην βίντεο συνομιλία μας, ο κ. Μελάς είναι μέσα στις λαϊκές αγορές από τα τρυφερά νεανικά του χρόνια. Τα διηγείται με νοσταλγία και μεγάλη παραστατικότητα.

Και σε σχετική ερώτηση, εξηγεί για πιο λόγο οι λαϊκές αγορές είναι πολύ πιο φθηνές στα αντίστοιχα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα.

Στον αντίποδα του υπενθύμισα ότι μαζί με την Έμη Λιβανίου έχουμε πλήρη επίγνωση και εικόνα για τις λαϊκές αγορές και τις τιμές τους. Αναμφισβήτητα είμαστε οι μόνοι δύο δημοσιογράφοι που την εποχή της εκπομπής μας στο STAR, γυρίσαμε όλες τις λαϊκές, κάτω από πολλές καιρικές συνθήκες, σε όλη την Ελλάδα, από τον ακριτικό Έβρο  μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Από το Ιόνιο μέχρι την ηπειρωτική χώρα έως κάτω στην Πελοπόννησο.