Λαβρόφ: Η Ευρώπη ίσως επιστρέφει στον «εφιάλτη της στρατιωτικής αναμέτρησης»

Πρότεινε νέο σύμφωνο ασφαλείας.
via Associated Press

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να επιστρέψει σε αυτό που χαρακτήρισε «εφιάλτη της στρατιωτικής αναμέτρησης».

Όπως μετέδωσε το ΒΒC, σε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη ασφαλείας στη Σουηδία, ο Λαβρόφ παρουσίασε την ιδέα ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου ασφαλείας για να εμποδιστεί το ΝΑΤΟ να επεκταθεί πιο ανατολικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» αν η Ρωσία επιδιώξει σύγκρουση με την Ουκρανία.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα καθώς η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 90.000 στρατιώτες εκεί. Η Μόσχα αρνείται πως ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και κατηγορεί τον Κίεβο για συγκέντρωση στρατευμάτων από πλευράς του.

Με τις εντάσεις να αυξάνονται, η Ρωσία αποκάλυψε την Πέμπτη πως συνέλαβε τρεις υπόπτους ως πράκτορες της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας. Ένας στους τρεις κατηγορήθηκε πως σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, ενώ οι άλλοι δύο προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν συναντήθηκαν σε συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περαιτέρω διάλογο για την Ουκρανία, μα νωρίτερα ο Λαβρόφ είπε σε ομιλία του πως το ΝΑΤΟ αρνείται να εξετάσει εποικοδομητικά προτάσεις για αποκλιμάκωση εντάσεων και αποτροπή επικίνδυνων περιστατικών.

«Η στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας μεταφέρεται ανεύθυνα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, σε Ρουμανία και Πολωνία, αναπτύσσοντας ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγκατάσταση για πλήγματα» είπε, προσθέτοντας πως «αμερικανικοί πύραυλοι μέσης εμβέλειας πρόκειται να εμφανιστούν στην Ευρώπη, φέρνοντας πίσω το εφιαλτικό σενάριο μιας στρατιωτικής αναμέτρησης».

Ο ίδιος προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην μετατρέπει χώρες γειτονικές στη Ρωσία, όπως την Ουκρανία, σε «προγεφυρώματα αναμέτρησης» και είπε ότι ελπίζει οι ρωσικές προτάσεις για νέο σύμφωνο ασφαλείας να εξεταστούν με προσοχή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μπλίνκεν είπε πως ο καλύτερος τρόπος για αποφυγή κρίσης είναι η διπλωματία και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της. «Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να το διευκολύνουν αυτό, μα...αν η Ρωσία επιδιώξει αναμέτρηση, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» πρόσθεσε.

Απρόοπτα με...κλειστά φώτα

Στο μεταξύ, κάποια απρόοπτα έλαβαν χώρα κατά τις συνομιλίες: Σε συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών διπλωματών στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ, έσβησαν τα φώτα ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν άρχιζε να μιλά στον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, διαβεβαιώνοντας για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία.

Παρόμοιο «μπλακάουτ» σημειώθηκε και αργότερα, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε με τη Χέλγκα Σμιντ, γραμματέα του ΟΑΣΕ, και άλλους αξιωματούχους. Ο Λαβρόφ απέδωσε το πρόβλημα στο ότι ένας αξιωματούχος ακούμπησε τον διακόπτη.

Με πληροφορίες από BBC, RT

Δημοφιλή